Понеделник, 30 Сеп 2024
    
Бургас

Атанасовско езеро ще се сдобие с лого

  30.09.2024 13:49  


 

По покана на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) студенти от специалност „Плакат и визуална комуникация“ на Националната художествена академия (НХА) създадоха проекти за лого и визуална идентичност на Атанасовското езеро в Бургас. След успешно проведена конкурсна учебна задача сред студентите от 3 и 4 курс на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА – София и Филиал Бургас беше избрано логото и основните насоки на визуална идентичност, които ще представя занапред едно от най-популярните езера в България и неговото уникално птиче разнообразие.

От създадените над 40 предложения под ръководството на доц. д-р Ненко Атанасов, консултирани от доц. д-р Георги Павлов и ас. Живка Райкова, екипът на БФБ и проект EmpowerUs излъчиха своите лауреати, които ще бъдат обявени на събитието за представяне на резултатите от проекта.

На 3 октомври 2024 г. от 16.30 часа на Укритието за наблюдение на птици в южната част на Атанасовското езеро в Бургас, в присъствието на лауреатите, представители на БФБ, EmpowerUs, НХА, Община Бургас, РИОСВ Бургас, медии и всички заинтересовани ще бъдат показани отличените работи и ще бъдат връчени наградите.

Новосъздаденият знак ще бъде визията и ще комуникира бургаската защитена територия – забележително място с международно значение, най-богатата на птици местност (334 вида) и единственото място, в което се произвежда морска сол в България, находище за лечебна кал и луга.

„Екипът на EmpowerUS остана очарован от получените 41 творчески и авторски предложения, както и от креативността и задълбочаването по темата, което показаха  студентите. Комисията от наша страна включваше 8 човека с различни експертизи – еколози, учени, художници, архитект, за да можем да направим коректен избор в тази нелека задача. Атанасовското езеро отдавна има нужда от своя идентичност и сме особено щастливи, че тя бе намерена точно по този начин.“ – споделя Радостина Ценова от БФБ.

Успешно приключилият конкурс е първото ползотворно сътрудничество между Българска фондация Биоразнообразие и Националната художествена академия, които и в бъдеще ще продължат да си партнират в подобни обществено значими каузи.