Понеделник, 07 Oct 2024
    
ИЗБОРИ 2024

Бой последен или рунд пореден за парламент

  02.10.2024 12:12  
Бой последен или рунд пореден за парламент

Статистика. 313 кандидати за народни представители от 19 партии и 10 коалиции ще участват във вота на 27 октомври

 

Силвия Шатърова

 

313 кандидати за народни представители от 19 партии и 10 коалиции посягат към властта от 2 МИР – Бургас.

За седми пореден път през последните години партиите и коалициите ще поискат доверието на гласоподавателя, а на 27 октомври ще стане ясно кои са го оправдали и най-вече какъв е процентът на гласувалите.

Бургаски регион за тези избори се очертава твърде интересен. На пръв поглед липсва изявена лидерска битка, но личностите в партийните листи са твърде интересни и с огромен залог за тяхната политическа кариера.

Ясно е, че голяма част от партиите тръгват почти за последен бой и хвърлят в него знакови имена, публично известни личности и най-вече хора с голям мажоритарен вот.

Такъв е случаят с ПП ГЕРБ, където водач на листата е кметът Димитър Николов. Мотивът е да се покаже на страната „модела Бургас“ и как може да се управлява тя. След него в листата са познати имена от последните парламенти и кампании. Активът на ГЕРБ е мобилизиран, повечето в него сега казват, че с лекота могат да агитират за листата след такъв локомотив в началото ѝ, а и отдавна говорят, че мястото на Николов вече е в националната политика.

 

ГЕРБ -СДС откри кампанията си, кандидатите -гаранти за сигурност и стабилност

 

ПП-ДБ направо се простреляха в крака след като пратиха в Бургас за водач Явор Божанков. Втори отново остава Димитър Найденов, който винаги прави голям личен вот, но дали ще успеят да вкарат двама депутати.

Битката в ДПС наистина ще е жестока. Движението по традиция вкарва трима депутати, сега тук те ще трябва да се разпределят между крилото на Доган и това на Пеевски.

ДПС Ново начало излезе с железен ход -бившият кмет на Руен и настоящ председател на Общинския съвет Исмаил Осман. Познат сред своите и добър управленец.

Мотивите на Осман са, че винаги е бил верен на партията и марката ДПС и е отказвал други предложения, дори и когато е бил отхвърлен от ръководството.

Осман бе пренебрегнат на последните местни избори и бе заменен от ръководството на ДПС тогава с Ахмед Сюлейман, който сега е кмет на Руен, а Осман стана председател на местния парламент, но преди ден подаде оставка. 

Втори в листата е бившият вътрешен министър Калин Стоянов, който обаче води листа и в София-област. Така е възможно процентите и след изборната въртележка да стигнат до третия Хюсеин Хафъзов и до четвъртата Мирем Дервиш. Интересен е случаят с шестия в тази листа Михаил Михов от Несебър, който е бивш представител на ПП и дори по наша информация за него му е било отредено третото място в листата на ПП-ДБ, но той е предпочел Новото начало.

Огромна подкрепа за ДПС Ново начало при стартта на кампанията

Срещу тази листа от крилото на Доган нямаха друг избор и сложиха за водач един от председателите на партията – Джевдет Чакъров. Самият факт говори, че тук наистина битката ще е за всеки глас, а втори е Севим Али.

В „БСП – Обединена левица“ наредиха повече цветна, по-малко партийна листа. Водач отново е инж. Петър Кънев, следван от областния лидер Тодор Байчев. Тук изненадите са големи, третият е Живко Табаков в качеството си на председател на Сдружение „Бург“. Сред имената са Маргарита Стаматова – председател на Общинския съвет в Карнобат, Даниела Алакушева, която бе опонент на Васил Едрев в Айтос, издигната от Инициативен комитет. Последен е бизнесменът от Несебър Румен Кулев, който е дал ясна заявка за пренареждане на листата.

 

„БСП Обединена левица“ откри кампанията си в Бургас с хъс за победа

От тези имена се очаква да докарат вот за самата листа извън партийния и да се повиши резултатът.

В ИТН след отиването на Ивайло Вълчев в Европарламента за Бургас определиха знаково лице на формацията – Тошко Йорданов, втори е Александър Рашев, трети е общинският съветник Тодор Иванов.
 

Във "Възраждане" няма изненади и в челото са отново Цончо Ганев, втори е Борис Аладжов, трети общинският съветник Александър Койчев.

Като цяло голяма част от листите са редени на принципа на съставянето на футболни отбори-имаш резултати, влизаш в играта, или показал си личен вот – предпочетен си. Дали това обаче ще се окаже ефективно предстои да стане ясно на 27 октомври вечерта.

 

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Делян Пеевски: Всяко ново начало е пътят към по-хубавото утре
  06.10.2024 08:52      

  Всяко ново начало е пътят към по-хубавото утре. Това заяви председателят на ДПС и