Петък, 04 Oct 2024
    
Бизнес

Тренинг- семинар на НЕГ "Гьоте" събра ученици от 12 гимназии

  04.10.2024 12:31  

  НЕГ

 

Дона МИТЕВА

По традиция, в началото на учебната година, в НЕГ "Гьоте" отново се проведе междуучилищен семинар за младежи с поглед към ранното кариерно ориентиране.

В него се включиха десетокласници от 12 гимназии в града. Приветствие към участниците отправиха госпожа Антоанета Христова, директор на Немската гимназия и госпожа Мариела Кирова, общински съветник.

Целта на тренинг - семинарът бе чрез групова работа и учене чрез преживяване участниците сами да стигнат до извода кои са най-важните умения, освен академичните, които са необходими за успешна кариера и реализация в съвременния динамично развиващ се трудов пазар.

Автори и водещи на семинара бяха психолозите на гимназията Елисавета Зайкова и Гергана Тодорова. През работа в групи по зададен казус те помогнаха на участниците да обобщят търсените умения и да направят изводи какво биха могли да развиват в себе си в следващите години, така че да подпомогнат успешната си професионална реализация. Тренинг - семинарът е част от цялостна програма на НЕГ "Гьоте",  в помощ на кариерното ориентиране, но има завършена цялост като отделно събитие.

Директорът на гимназията Антоанета Христова коментира: „Семинарът винаги е насочен към тенденцията – Ученикът в центъра на образованието. Това е цел, която е заложена и в държавните стандарти, но не това е най-важното.

Нашите колеги – психолози Елисавета Зайкова и Гергана Тодорова инициират  такъв тренинг семинар и то междуучилищен,  с ученици от 10 клас, като броят на гимназиите непрекъснато се увеличава. Миналата година те бяха 10, тази година са 12. Това наложи да помолим екипите от участници да бъдат намалени от 5 на 3.

Основната цел е учениците – на прага на втория си гимназиален етап, който е решаващ за бъдещите им планове за избора продължаващо образование, да бъдат по-наясно със своите цели, да изведат на преден план чрез тренинги и игри с други съученици, кои са техните ценни качества, меките умения и какво трябва да развият по-нататък. Т.е има рефлексия и саморефлексия. Затова е полезен.

Вече от няколко училища имаме обратна връзка, още  в деня на събитието, които намират за ценно, ефективно и приятно едно такова учебно преживяване.

В техните реакции се срещат предложения да се направят подобни тренинги и в техните училища . Така че идеята „предай нататък“, мисля, се реализира успешно. От три училища желаят да направят такива собствени семинари с помощта на нашите психолози. Това са: Механото - ПГМЕЕ,  СУ „Кирил и Методий“ и СУ„Димчо Дебелянов“.

Трима ученици от 10 е клас представиха Механото на тренинга. Това са Драгомир Костадинов – зам. председател на УС, Даниел Михалев и Стефан Чобанов.

„Беше изключително ценно и интересно, можем да го направим и в нашето училище“; „Хареса ми, запознах се с нови момичета и момчета от различни училища“; „Дойдох по собствено желание, не съжалявам, научих интересни неща за себе си“ – това са само част от споделените впечатления след обучението от трите момчета.

В семинара активно се включиха и ученици от 10 клас на СУ “Кирил и Методий”. Те го определят като: „Няколко часа на екипна работа, креативност, общуване, критично мислене, себерефлексия и забавление“.


Анкета

Мнения