Петък, 04 Oct 2024
    
Общество

Президентът Радев: Няма пряка заплаха за България

  04.10.2024 15:23  
Президентът Радев: Няма пряка заплаха за България

Президентът Румен Радев изрази благодарност към участниците в Консултативния съвет за национална сигурност, като подчерта значимостта на ангажираността на политическите партии с темата за националната сигурност, въпреки напрегнатата предизборна кампания.

„Искам да благодаря на всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност и най-вече на политическите партии, които се ангажираха с важната тема за националната сигурност, въпреки напрегнатата предизборна кампания,“ заяви Радев.

На заседанието на съвета беше обсъдено рязкото влошаване на сигурността в региона на Близкия Изток и произтичащите от това заплахи за България. Президентът подчерта, че въпреки липсата на пряка заплаха за страната ни, рисковете, включително увеличаване на миграционните потоци и потенциални терористични атаки, изискват постоянен мониторинг и превантивни действия.

„Рязко влошената среда за сигурност генерира рискове, които налагат непрекъснат мониторинг и вземане на превантивни действия,“ допълни Радев.

Всички участници в съвета изразиха загриженост относно ескалацията на въоръжените сблъсъци и тежката хуманитарна криза в Близкия Изток. България се присъединява към призивите на международната общност за деескалация и намиране на мирно решение в съответствие с резолюциите на ООН.

Съветът подчерта необходимостта от консолидирани усилия на българските институции за евакуацията на българските граждани от региона и освобождаването на сънародниците ни от кораба „Galaxy Leader“.


Анкета

Мнения