Неделя, 06 Oct 2024
    
Бургас Общество

Родители спряха децата си от училище, протестират срещу дете, което пречи в клас

  06.10.2024 11:02  
Родители спряха децата си от училище, протестират срещу дете, което пречи в клас

 

Вендета. Майката и адвокатът на семейството твърдят, че малчуганът е нарочен

Дона МИТЕВА

Протест на родители и учители от бургаското СУ „Св. св. Кирил и Методий” срещу третокласник, заради който вече втора седмица останалите деца не посещават учебни занятия, бе организиран в центъра на града. Според адвоката на потърпевшото семейство – детето е стигматизирано още от детската градина и му е сложен негативен етикет. Родителите на останалите деца настояват малкият да бъде преместен в друго училище, заплашват, че ако това не се случи, те ще преместят своите.

На страната на родители и учители застана и образователната секция на КТ „Подкрепа“ в града.

Запознати, които наблюдават случая, са категорични, че училището е направило всичко възможно да приобщи детето и да го социализира. Дори психоложката на училището е била прикрепена към него в индивидуалната форма на обучение. Въпреки това, то проявява агресия и начинът му на общуване в повечето случаи е груб. Стигат до извода, че вероятна причина трябва да се търси и в семейната среда и да се работи по отстраняването ѝ.

 

В сряда сутринта протестираха учители и родители,

 

 които твърдят, че в трети В клас няма нормални учебни занятия. За ставащото в класа те са писали жалби до РУО и МОН, но не са получили отговор. Сигнали има подадени и от другата страна.

Протестиращите родители описват случаи на агресия и насилие – физическо и вербално, не само върху своите деца, но и върху учители. Майка дори обясни, че се притеснява за живота и здравето на детето си.

Адвокатът на потърпевшото семейство Недялка Божилова предостави материали от 20 страници по случая, подготвени специално за медиите, в които се описва тяхната гледна точка.

Във въпросния текст е цитиран и психиатър, който констатира, че „детето няма симптоми на тревожност, депресия или психично разстройство, че е адекватно комуникативен и емоционално съответен на реалните провокиращи фактори и че е с повишена инициативност и действена активност“. Както и мнения на други специалисти в подкрепа на третокласника, че е „здрав, без диагноза“.

В телефонен разговор адвокат Божилова коментира, че според нея

 

личен конфликт между майката и директорката на първото училище,

 

 в което момченцето е записано в първи клас, е в основата на случващото се. Въпросната директорка създала негативния имидж на малчугана, заради неотпуснат кредит от майката, която работи в банка. Сега този имидж, че малкият възпрепятства учебния процес, се разнасял из училищата на града.

„Повечето от децата не ходят на училище, защото един от родителите – Емил Пейчев, ги е заплашил. Той е организаторът на протеста. А учителите, които бяха на протеста, са там, защото има жалби срещу тях. Защото за агресията, когато е бито и нападнато подопечното ми дете, за което има и медицински документи, има и полицейско разследване. В стаята е имало учител, който се прави, че не вижда нищо“, коментира адвокат Божилова.

Родителите на децата от 3 В клас казват, че това е четвъртият клас, в който е премествано въпросното дете. И че е била извършена полицейска проверка на видеозаписи от класната стая, от които е видно, че в рамките на 2 часа и половина, само 9 минути са учебен процес.

На адвокат Божилова зададохме въпрос дали

 

родителите не мислят за преместване на детето в друго училище:

 

„На всяко място детето е посрещнато от група родители, които казват „Ние няма да позволим това дете да влезе в училище“. Без да го познават. Ако тръгнем да го местим, убедена съм, че ще го посрещнат и в новото училище по същия начин. Още повече след тези медийни изяви“.

Адвокатът дава пример, че преди дни момченцето е бито от две деца на площадката пред блока, в който живее, „защото е онова дете“.

Фактът, че и в други училища има настроения срещу детето, логично не потвърждава тезата, че родителят Емил Пейчев е единственият подстрекател на недоволствата, дори и в конкретния случай да е изиграл някаква роля на организатор.

Според Кремена Танева, заместник-директор на училището,

 

педагогическият състав се е събрал, за да подкрепи родителите

 

Главният учител Дорена Киндалова посочи в ефир на национална телевизия, че са полагани много усилия, но те не срещат подкрепа от страна на родителите на детето: „Те бойкотират усилията на училището. Смятат, че има световен заговор срещу тях, който да изведе детето им от тук“, казва Киндалова.

Дочуха се и коментари извън ефир, че вероятно детето има нужда от защита до голяма степен и от родителите си.

На протеста не бе забелязана директорката на училището Снежана Няголова, както и психоложката, за която се твърди, че е една от потърпевшите от невъздържаността на детето.

Зорка Иванова е майката на детето, което пречи на образователния процес. Тя твърди, че срещу сина ѝ са отправяни клевети. Според нея детето ѝ е обект на нападки и физическа агресия от съучениците си. Било „пребито от трима ученици“ и атакувано с викове: „Майка ти да умре!“. За нея това е „гавра“ със сина ѝ.

Адвокат Божилова обясни, че малкият е бит в училище от другите деца дори и заради това, че ги е заговарял или просто им се е усмихвал. А е бил на индивидуален режим на обучение не защото пречи на работата в клас, а защото е бил със счупен крак и освен това често боледувал.

На протеста на учителите и родителите от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ присъства и Огнян Маринов от Регионален синдикат „Образование“ при КТ “Подкрепа”. Той коментира случая така: „Синдикатът подкрепя протеста на родителите и учителите. Нещата са много сериозни.

 

Този казус стана и синдикален,

 

защото от две седмици родителите са спрели децата си да ходят на училище. Те казват така: „ако не се вземе решение някак това дете да бъде изведено от училище или поне да бъде на индивидуален учебен план, ние ще отпишем нашите деца от това училище и ще ги преместим в други. Това означава съкращение на учители, а в това училище 90 човека са членове на „Подкрепа“, включително и учителките на класа, в който е и това дете“.

По негови думи топката е в полето на Регионалния инспекторат по образованието, а няма тяхна изразена позиция. Не дойде и техен представител на протеста.

„Идеята на родителите е институциите в лицето на РУО да намерят някакво решение, каквото и да е то. Другата цел на протеста е да се направят промени в Закона, така че в такива случаи да се дава възможност по законов път детето да бъде отстранявано, защото сега докато не завърши поне четвърти клас, без съгласието на родителите, не могат да се предприемат такива действия.

На мен ми се обаждаха от родителските комитети и ме поканиха на протеста. Отделно ми се обадиха колегите от училище, които са имали педагогически съвет предния ден и тогава са решили да подкрепят протеста. От колегите чух страшни неща как малкият ритал и биел“, каза Маринов.