Понеделник, 07 Oct 2024
    
Мнения Общество

Пепа Николова, ръководител на Център за млади таланти – Бургас: Съвременното талантливо дете е динамично и индивидуално

  07.10.2024 10:43  
Пепа Николова, ръководител на Център за млади таланти – Бургас: Съвременното талантливо дете е динамично и индивидуално

 

Интервю на Силвия Шатърова

 

Пепа Николова e на 40 г. Родена е, живее и работи в гр. Бургас. Горд възпитаник е на Немска езикова гимназия „Гьоте“ и магистър по „Начална и предучилищна педагогика“. Говори 3 езика и от е част от екипа на Център за млади таланти, гр. Бургас от самото начало. Работата с децата я зарежда, вдъхновява и впечатлява всеки ден, разнообразието от хора, с които има контакт на работното си място е едно огромно предизвикателство за нея и възможност да развива и надгражда себе си като личност и професионалист. Към момента Пепа Николова е ръководител на Център за млади таланти и ето какво споделя пред нашия екип:

 

– Г-жо Николова, моля, представете накратко Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти, гр. Бургас

– Фондация „Шанс за децата и природата на България“ е създадена с цел да подкрепя талантливи деца и младежи в развитието им. Нашият основен проект е Центърът за млади таланти в Бургас, който съществува от 2011 г. Там работим с изявени преподаватели и даровити ученици, като предлагаме програми, които надграждат общообразователната им подготовка. 

Нашата мисия е да осигурим на младите хора изпреварващо образование, съобразено с европейските стандарти, и да развиваме техните умения и интереси в различни области като наука, технологии и изкуства.

– Как се роди Център за млади таланти в Бургас?

– Центърът за млади таланти в Бургас се роди като основен проект на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ през 2011 г. Идеята беше да създадем място, където талантливи деца и техните учители да имат възможност да развиват потенциала си. 

От септември същата година, в центъра се провеждат различни творчески проекти, които помагат на учениците да надграждат образованието си и да се подготвят за предизвикателствата на съвременния свят.

– Залагате на изпреварващото образование – как се случва то у нас?

– В Център за млади таланти залагаме на изпреварващото образование, което е ключово за развитието на дарбите на деца и младежи в науката, изкуствата и културата. Като член на European Council of High Ability (ECHA), ние се стремим да осигурим равни шансове на талантливите деца, независимо от техния произход.

Нашата мисия е да подкрепяме младите хора по пътя към успеха, като реализираме множество полезни инициативи за обществото. Финансираме образованието и професионалното обучение на талантливите деца, организираме творчески проекти, които обхващат всички области на изкуствата и технологиите, и се стремим да разпространяваме знания с отворен достъп.

Също така, насърчаваме социалната интеграция на деца в неравностойно положение и популяризираме световните постижения в образованието и културата. Нашият център е място, където всеки талант може да бъде развит и реализиран!

– По време на пресконференция, дадена в Центъра, заедно със зам.-кмета Михаил Ненов стигнахте до това, че талантливите деца са също деца в риск. Какво ги прави такива?

– Младите таланти често се сблъскват с предизвикателства, които могат да повлияят негативно на тяхното развитие.

На първо място, те могат да изпитват високи натоварвания и очаквания, както от страна на родителите, така и от обществото, което може да доведе до стрес и тревожност. Често тези деца са социално изолирани, тъй като не винаги намират съмишленици сред връстниците си, което може да ги остави без необходимата социална подкрепа.

Също така, наличието на дарба не гарантира автоматично успешна реализация. В много случаи талантливите деца не получават адекватна подкрепа и ресурси, което може да доведе до разочарование и загуба на интерес към своите способности. Поради всички тези фактори е важно да създадем условия, които да ги подкрепят и защитават, за да им помогнем да развият потенциала си в здравословна и позитивна среда. При нас те се чувстват подкрепени, свободни, намират среда и себеподобни. Често идват само за да ни видят и да споделят какво им се е случило през деня например. Ние сме тяхното убежище. 

– Начертайте, моля, в общи линии профила на съвременното талантливо дете.

– Съвременното талантливо дете притежава изключителни характеристики и предизвикателства. Първо, те често демонстрират извънредни умствени способности и бързо усвояват нова информация, което им позволява да решават сложни проблеми.

Креативността е друга важна черта; тези деца умеят да генерират оригинални идеи и решения, което ги отличава. Освен това, те показват устойчива нагласа, тъй като не се страхуват да се справят с предизвикателствата, за да постигнат целите си.

Не можем да пренебрегнем и емоционалната им чувствителност. Те са възприемчиви към социални и емоционални въпроси, което понякога ги прави уязвими. Често талантливите деца могат да се чувстват изолирани от връстниците си, тъй като интересите и способностите им невинаги съвпадат с тези на околните.

Важно е да отбележим, че те имат нужда от адекватна подкрепа, както от семейството, така и от образователната система, за да развият своя потенциал. Често проявяват интереси в различни области, от наука и технологии до изкуства и спорт, което показва тяхната разнообразна и многопластова личност.

В крайна сметка, профилът на съвременното талантливо дете е динамичен и индивидуален, и изисква специфичен подход, за да се развива в благоприятна среда.

– Как подсказвате на родителите, че именно Център за млади таланти в Бургас и хората, които работят там, са подходящи за развитието на техните деца извън рамката на стандартното образование.

– Подсказваме на родителите, че Центърът за млади таланти в Бургас е идеалното място за развитието на техните деца извън рамките на стандартното образование по редица причини.

Първо, ние сме единственият по рода си център за талантливи млади хора в региона и сме член на престижната международна организация ETSN – European Talent Support Network. Това ни дава достъп до иновации и методи, които надграждат училищното образование. 

Освен това, след всяко постигнато ниво, децата получават европейски признат сертификат, което е отличен начин да демонстрират своите умения.

Нашият екип се състои от изявени преподаватели и опитни професионалисти, които работят в малки групи, което позволява на всеки да получи индивидуално внимание. Занятията се провеждат в отлично оборудвани помещения в сърцето на Бургас, в сграда паметник на културата, където децата могат да усетят вдъхновяваща атмосфера.

Освен конкурентните цени, предлагаме стипендии за изявените ни възпитаници, които покриват изцяло или частично обучението им по предметите, в които се развиват най-добре.

Важно е да спомена и нашата инициатива „Шанс за таланта на Бургас“, която предоставя безплатно целогодишно обучение за младежи на възраст от 14 до 20 години в различни области на изкуствата и науката. Проектите, включени в кампанията, предлагат изключителни възможности за реализация и развитие на таланти, като творческо писане, изобразително изкуство и анимационно кино – „Стоп моушън анимация“, пилотно за града ни.

С подкрепата на Община Бургас ние сме ангажирани да предоставим на младите хора необходимите ресурси и възможности, за да реализират потенциала си. Всички тези фактори ни правят подходящи партньори за развитието на децата извън стандартното образование.

– С какви успешни кампании можете да се похвалите през годините?

– През годините можем да се похвалим с редица успешни кампании, но една от най-забележителните за града ни е именно „Шанс за таланта на Бургас“, която стартирахме през 2020 г. Нашите основатели Фондация „Шанс за децата и природата на България“ от тогава насам са поели обучението на над 110 таланти в различни проекти на Център за млади таланти. Сърдечно благодарим, че в кампанията ни партнира и Община Бургас и отново тази година ще осигури възможност за развитие на двама от финалистите в кампанията. Всички заедно можем да постигнем много!

Кампанията предлага безплатно целогодишно обучение за финалистите в единствения европейски сертифициран център за работа с таланти в Бургас. Участниците могат да се запишат в разнообразни области, включително български език и литература, изобразително изкуство, анимация и др. Всяка година предлагаме на младежите нови и интересни сфери за развиване на уменията им.

Тази инициатива е насочена към ученици на възраст от 14 до 20 години от Бургас и региона, и цели да предостави на талантливите млади хора платформата и ресурсите, от които се нуждаят, за да развият потенциала си. Кампанията е постигнала значителен успех, като много от участниците са успели да реализират своите таланти и да се включат активно в различни форуми, състезания, конкурси и инициативи. 

От 2011 година Фондацията ни отпуска индивидуални стипендии и награди на даровити българчета от цялата страна. До този момент сме помогнали на над 200 деца да развият дарбите си, отпускайки им финансова подкрепа. През годините сме осъществили множество регионални и национални конкурси, олимпиади, състезания, турнири и фестивали, тъй като за нас е важно на децата да се даде възможност за изява на дарбите и уменията им.

– Кои са основните цели, които си поставяте за тази година?

– Основните цели, които си поставяме за тази учебна година, са изключително амбициозни и разнообразни. Влизаме в октомври и на 5-и стартираме новата учебна година. Имаме богатата програма за деца на възраст от 6 до 13 години, както и за младежи от 14 до 20 години. Още се запълват последните бройки за някои от курсовете, така че интересът е голям.

През октомври ще връчим и ежегодните Награди на центъра, което е важно събитие за нас. Освен това, подготвяме конкурс за детска поезия и изложба, която ще се проведе на 16.11, а също така стартира и новата група.

През цялата година ще организираме пробни изпити за Национално външно оценяване, което е от ключово значение за учениците. За Коледа планираме театрално представление, създаване на коледни картички, изложба с картини и коледна работилничка, както и съботен коледен благотворителен базар.

През април ще проведем математически турнир и ще представим ежегодното списание на групата по творческо писане, „За хвърчащите хора“, в библиотеката.

Също така, активно се подготвяме за ДЗИ и сме в близък контакт с нашите възпитаници, които тази година ще кандидатстват във висши учебни заведения, за да им предоставим необходимата подкрепа в подготовката им.

През месец май ще организираме благотворително събитие в София, включващо изложба и представяне на стихосбирка на една от изявените ни възпитаничка и разнороден талант Деница Младенова, която е сред абитуриентите тази година.

Това са само част от акцентите, които планираме, така че следете страницата ни и социалните ни медии за повече информация и актуализации!

 

https://centerfortalents.bg/

https://www.facebook.com/talantbgkids/ 

 

– Разкажете за успехите на вашите възпитаници и хората, които стоят зад тях.

– Нашите възпитаници постигат значителни успехи благодарение на тяхната упоритост и подкрепата на Центъра за млади таланти, честно казано, няма да ми стигне ден, за да разкажа за тях. Толкова много успешни деца са минали през вратите на центъра, наш възпитаник и лауреат по програма „Награди, стипендии и отличия“ беше Нургюл Салимова, световен гросмайстор по шахмат, Лъчезар Томов, който стана най-малкия медалист по математика в света, също се обучаваше при нас няколко години. Помагали сме на отборите по математика от МГ „Петър Берон“, гр. Варна, които спечелиха две първи места в конкурс на НАСА и много други. Всеки, който желае, може да разгледа в сайта ни успехите на нашите деца. 

Един от най-впечатляващите и скорошни примери е Велизара Карайотова, която спечели голямата награда на Асоциацията на българските модни дизайнери, завоювайки първо място на конкурса „Ревю в кутия“. Този конкурс не само че подчертава творческия дух на младите таланти, но и предоставя платформа за социална изява. Наградата ѝ осигурява участие в курс по моден дизайн в университета NABA в Милано, Италия.

Друг успешен проект е инициативата на Клуба по творческо писане „Хвърчащите хора“. В сътрудничество с Община Бургас, младежите от клуба представиха пана със свои стихове на улица Александровска и зад гърба си имат издадени пет броя на младежкото списание „За хвърчащите хора“. 

На международно ниво, петима осемнадесетгодишни младежи от Бургас участваха в проект на Фондация „Шанс за децата и природата на България“, свързан с инициативата DiscoverEU по програма Еразъм+. Те пътуваха безплатно до Румъния, Австрия и Унгария, където имаха възможността да се запознаят с нова култура и да развият своите социални умения. 

Тези примери и успехи показват, че нашите възпитаници са не само талантливи, но и мотивирани да развиват своите способности и да допринасят за обществото.

– Кои са основните направления, в които се изявяват децата при вас?

– В Центъра за млади таланти обучаваме над 150 деца от Бургас и региона в 15 творчески проекта, които включват приложни изкуства, живопис и графика, моден дизайн, музика, езици (български, немски и английски), математика, информатика и нови технологии, театрално майсторство, анимационно кино и фолклор.

Работим с индивидуален подход и предлагаме отлична учебна база, което води до многобройни успехи на нашите възпитаници на олимпиади и конкурси.

Ако имате интерес, каним ви да се включите и да откриете своите таланти при нас!