Понеделник, 07 Oct 2024
    
Царево

Осем важни проекта в Царево-под кметско наблюдение

  07.10.2024 11:15  
Осем важни проекта в Царево-под кметско наблюдение

В два поредни дни кметът на община Царево Марин Киров лично инспектира осем от важните инфраструктурни обекта, които стартираха през настоящия мандат.
Заедно със заместник-кметовете Георги Стоянов и Денис Диханов общинският кмет направи внезапна проверка на основния ремонт по пътя от Царево през с.о. Арапя и Оазис до с. Лозенец. Проектирането на основен ремонт на пътя и на три мостови съоръжения започна през настоящата година, а договорът беше сключен през летните месеци. За да не се затруднява туристическият поток обаче, дейностите стартираха през месец септември и бележат значителен напредък.
Следващият проверен обект беше пътят за с. Бродилово, където текат подготвителни дейности по разчистване и разширяване, преди основния ремонт на цялата отсечка.  Този обект е финансиран през настоящата година и е част от обектите, които общината успя да привлече по правителствената програма за българските общини.
От там ръководния екип се прехвърли на пътя за с. Фазаново, където текат финални дейности по полагане на първия пласт асфалт от с. Велика до с. Фазаново, а съвсем скоро целият обект ще бъде изпълнен. На място Марин Киров разясни: „Първата част от финансирането на ремонта е осигурена в предходния мандат, а през настоящата година получихме и втората част. В момента проектираме и отсечката от с. Лозенец до с. Велика, за да свържем целия район с нов път.“

Пътят за Фазаново


Внезапна проверка имаше и на моста в кв. Мандрата Царево, който е един от трите градски моста, разрушени от бедствието през 2023 г.
Проверени бяха и обектите Противопожарна служба Царево, където се извършва саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност по европейски проект и Медицински център, където наскоро беше сключен финалния договор за довършване на здравното учреждение чрез топлоизолация, изграждане на паркинг, парково пространство и др. довършителни работи.


В петъчния ден бяха проверени и водопроводът на село Варвара и укрепването на коритото на реката, което минава през село Кости.
„За Варвара успяхме да спечелим средства по държавния бюджет и съвсем скоро ще отчетем завършен нов водопровод. Тук предстои да проектираме и пречиствателна станция. В Кости дейностите също напредват значително.“ заяви Киров.

Ремонтите в село Кости

 


Той добави още: “От 15 октомври стартират поредица от срещи по населени места и в общинския център, на които ще отчетем една година от мандата, ще поговорим за завареното в общината състояние, за проектите, за дейностите, които предстоят по населени места, включително за лодкостоянките в Лозенец и Ахтопол, за пристанище Царево. Изпращаме трудна година след бедствието, но започнахме изграждане на нещо невиждано до сега, ще преобразим цялата община.“
Припомняме, че това са само част от обектите, които стартираха през настоящия мандат и са с осигурено финансиране. По редица от другите важни за общината обекти като спортната зала например текат обществени поръчки и проектирания. В напреднал подготвителен етап са и редица проекти за гр. Ахтопол, а именно – ново пространство около детската градина, отоплителна система за училището, нов физкултурен салон и спортно игрище към училището.