Сряда, 16 Oct 2024
    
Бургас Култура

С „Ничие море“ Йордан Маринов отбеляза своята 80-годишнина

  10.10.2024 11:43  


Почитатели от различни възрасти, сред които  художници, общественици, политици, представители на бизнеса, събра изложбата на Йордан Маринов, наречена „Ничие море“.

  Над 50 творби подреди обичаният бургаски творец и дългогодишен преподавател Йордан Маринов в Дружеството на бургаските художници. А залата се оказа препълнена с хора, дошли да го поздравят и за рождения му ден в аванс.

На 15 октомври майсторът на четката ще отбележи своята осемдесет годишнина.

„Винаги съм бил искрен с моята публика и колегите ми. Това е моята запазена марка, не мога да изневеря на инстинктите си, оставам верен на класиката, на сюжета. Тази изложба я чакам цял живот”, споделя Маринов

За селекцията и подреждането на изложбата са му помогнали съимениците му, с които има не една и две съвместни изложби – Йордан Ангелов и Йордан Петров, откривани на Богоявление.

А изложбата и своеобразното отбелязване на осемдесетата годишнина на Йордан Маринов, се организира с подкрепата на Община Бургас.

Йордан Маринов  е увековечил изкуството си, като част от десетки емблематични сгради в Бургас и страната, сред които: Гимназията по Туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“, Турското консулство и Ритуална  зала „Вардар”. Негова мозайка и фреска има на фасадата на ОУ „Добри Чинтулов“ /сега Английска гимназия/.

Сред емблематичните му творби е  „Пясъчен часовник“, която той създава специално за  Стадион „Лужники“, Москва, Русия и още много мозайки и фрески по училища, хотели, административни сгради в цялата страна. Негови творби са притежание на частни колекции в страната и чужбина. Изложбите му извън страната наброяват десетки, сред тях са: Германия, Франция, Италия, Великобритания, Белгия, Холандия, Сърбия, САЩ, Турция и Япония – Осака.

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Цончо Ганев: „Възраждане“ е единственият гарант за мир
  16.10.2024 10:18      

Опасността от разрастване на военните конфликти в Украйна и в Близкия Изток и въвличането и на Бъ