Сряда, 16 Oct 2024
    
Бургас Общество

Само на 12 години, Дарина пя с Ал Бано

  13.10.2024 16:27  
Само на 12 години, Дарина пя с Ал Бано

 

Бургаската публика я аплодира възторжено

Дона МИТЕВА

Дарина Радостинова Петкова е само на 12 години, но в нейната биография вече пише, че е пяла с великия Ал Бано на една сцена. И то в родния ѝ град – Бургас.

Музикалния си талант момичето наследява от своята баба по майчина линия Станка Дралчева, която освен че е научен сътрудник в сферата на химията, е свирила и в първата „Тоника“. Когато съставът се създава в Бургас, са били голяма група и една от цигуларките тогава е точно Станка Дралчева.

 

Дарина е ученичка в СУ „Епископ Константин Преславски“

 

Въпреки поканите да учи в Бургаското музикално училище, родителите ѝ решават да остане в кварталното училище, което по техни думи е прекрасно, и осигурява на своите ученици всички отлични възможности за обучение. Една от причините да е в това училище е и фактът, че родителите ѝ са твърде ангажирани с работата си и няма как да я придружават до специализираното училище за изкуства, което се намира в отдалечен край на града.

На шест години момиченцето започва да се занимава с музика по идея на своята баба. За Дарина семейството избира друг струнен инструмент – китарата. Благодарение на познанствата и приятелствата на Станка Дралчева с кръга „Тоника“, един от първите музиканти от групата, Яким Якимов, е учител по китара на момичето и до днес.

Семейството също подкрепя музикалния талант на малката Дарина.

„За мен е много важно детето да има занимания,

 

да не е постоянно на телефона или таблета

 

А какво по-хубаво от това да избяга от ежедневието, свирейки и пеейки. Тя играе и тенис на корт – това е и другото ѝ хоби“, разказа майката на талантливата Дарина – Нели Петкова.

Подразбираме, че на дванадесетгодишната чаровница ѝ се удава и футболът, не по-малко отколкото на момчетата, но семейството предпочита тя да се отдаде на китарата и тениса извън учебните занятия.

Шестокласничката все още не крои сериозни планове за бъдещето си. Тепърва ѝ предстоят сериозни избори, които сигурно няма да са леки, защото таткото е привърженик на точните науки и вижда порасналото си момиченце инженер, лекар, адвокат…, защото всички роднини имат кариери в тези професии.

Майката не определя граници, тя казва, че детето трябва да следва своя път, да прави това, което то самото иска. Всички се успокояват с това, че все още е рано да се правят избори.

 

Основна причина Дарина да се изправи на една сцена с Ал Бано

 

е фактът, че и двамата родители работят в мултинационалната компания, която организира концерта в Бургас и по чиято покана гостува италианският изпълнител, покорил света с гласа си.

Това е второ изпълнение на фирмен концерт за малката китаристка. Миналата година тя попада в полезрението на организаторите на концертите и е поканена да участва заедно с „Фондацията“ и Веселин Маринов. Това е първото излизане на голяма сцена на малката Дарина. Тогава изпълнението ѝ е

 

заедно с нейния учител Яким Якимов

 

на голямата сцена.

За смелостта и красивото си изпълнение получава перце за китарата от Иван Лечев, който искрено се радва на таланта ѝ. Оказва се, че Дари няма сценична треска. За разлика от майка си, която преди изпълнението с Ал Бано е полужива, малката е овладяна. А първите ѝ думи след самостоятелното изпълнение на Liberta, и след това и с Ал Бано, при слизането от сцената са: „Мисля, че добре се справих“. Този коментар показва, че малката бургазлийка е изключително взискателна към себе си. Това потвърждават и родителите ѝ.

Изключително спокойно, детето усеща топлината на изпълнителя от световна величина, приема аплодисментите на повече от 5000 души публика без да се главозамае и възгордее.

Песента Liberta шестокласничката подготвя преди месеци заедно със своя учител Яким Якимов, без да подозира, че ще я пее заедно със своя идол – Ал Бано. Просто защото обожава италианска музика, знае много песни и на Челентано. По скоро я готви за да изненада своите съученици от училището. Любовта към италианската песен момичето има от баща си.

На първия учебен ден тази година Дарина пее като поздрав две песни – едната е „Катерино моме“, а другата Liberta, за които е възнаградена с бурни аплодисменти от ученици, родители и учители.

За това, че е избрана от организаторите на фирмения концерт да пее с великия Ал Бано, малката и нейните родители разбират броени дни преди концерта.

„Когато разбрахме, че ще идва Ал Бано за концерта, в съзнанието си аз видях Дари на една сцена с него. Всичко се проектира в моето съзнание“, разказва развълнуваната майка и допълва: „Много се радвам, че се получи тази колаборация с музикантите на световно ниво, със самия Ал Бано, при положение че те имаха преди това не повече от 15 минути за репетиция“.

Любопитен факт е и това, че

 

малката изпълнителка не знае италиански

 

За брилянтното произношение, което постига, помага приятелка на майка ѝ, която живее в Италия.

На концерта Ал Бано прави комплимент на своята малка партньорка, че тя перфектно владее италиански и има чудесно произношение.

Дари освен че е доволна от изпълнението си, усеща истинската симпатия на певеца към себе си и възторжеността на публиката, която я аплодира бурно.

Независимо от това какъв ще бъде житейският път и кариерата на Дарина Петкова, незабравим ще остане моментът, в който тя бе аплодирана заедно с 81-годишния Ал Бано в най-голямата зала на Бургас.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Цончо Ганев: „Възраждане“ е единственият гарант за мир
  16.10.2024 10:18      

Опасността от разрастване на военните конфликти в Украйна и в Близкия Изток и въвличането и на Бъ