Сряда, 16 Oct 2024
    
Бизнес

Eксперт: Компаниите вече използват изкуствен интелект

  15.10.2024 10:58  
Eксперт: Компаниите вече използват изкуствен интелект

 

Над половината от работодателите у нас няма да наемат нови служители през следващите шест месеца.

 „Част от причината е свързана със сезона, който предстои. Другата част от намаляването на плановете на фирмите за назначения са свързани с геополитическата ситуация и пазара на труда у нас и в Западна Европа. Оттам идва и намаленият брой на хората, които са необходими”, коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Александър Георгиев, управител на HR компания и представител на Българската конфедерация по заетостта.

По негови думи в София спрямо миналия отчетен период от шест месеца, има увеличение с почти 10%. „Това се дължи на факта, че в Западна България и в частност столицата, има концентрация на сектори, които са във фаза на растеж с двуцифрен коефициент – IT, аутсорсинга и строителството”, добави Георгиев.

„Много от компаниите, които функционират на пазара в България, са зависими от проекти, които са заложени от техни партньори в чужбина. Компаниите търсят оптимизация и актуализация през изкуственият интелект, затова ще бъдат необходими по-малък брой служители”, обясни още HR специалистът


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Иван Лечев за Кирил Маричков: Паднал е по лице от метър и половина височина
  12.10.2024 11:50      

През последната година е имало няколко подобни инциденти на сцената с Маричков