Четвъртък, 17 Oct 2024
    
Айтос Крими

Окончателна присъда за шофьора на камиона убиец от Айтос

  17.10.2024 10:33  
Окончателна присъда за шофьора на камиона убиец от Айтос

Върховният касационен съд потвърди шестгодишната присъда на Валентин Вълчанов за тежката катастрофа в Айтос, при която загинаха баща и двете му малолетни деца, а 17-годишен пешеходец беше тежко ранен. Решението на съда от 29 април 2024 година окончателно утвърждава наказанието за Вълчанов, включващо лишаване от свобода и забрана за управление на моторно превозно средство за девет години.

Инцидентът се случи на 13 септември 2021 година около 21:20 ч. в Айтос. Вълчанов, управлявайки товарен камион „Волво“ с полуремарке, натоварено с 40 тона пшеница, не успява да контролира превозното средство при десен завой с наклон. Камионът навлиза в насрещната лента и удря лек автомобил „Волво ХЦ 60“, в който се намирали Нури Хюсеин, съпругата му и двете им деца. Тежкият удар разрязва задната част на колата и води до смъртта на бащата и двете му деца.

При катастрофата пострадва и 17-годишен пешеходец, който е ударен от отломки, откъснали се при сблъсъка между камиона и лекия автомобил.

Апелативният съд в Бургас е променил първоначалната присъда, като признава, че катастрофата е настъпила поради непредпазливост, а не поради самонадеяност, както беше заключено на предходна инстанция. Вълчанов не е предвидил тежките последици от действията си, но е бил длъжен и е можел да го направи, заключи съдът.

Това решение слага край на съдебния процес и окончателно затваря страницата за една от най-тежките катастрофи, случили се в Айтос през последните години.