Неделя, 20 Oct 2024
    
Бизнес Бургас

Бургас избра изпълнител за южния обход

  20.10.2024 12:48  
Бургас избра изпълнител  за южния обход

Община Бургас избра изпълнител, който да строи южния обход на крайморския град. В поръчката, стартирана преди 5 месеца с прогнозна цена над 140.2 млн. лв. без ДДС, участваха някои от най-големите строителни компании в страната. Повечето от тях обаче са отпаднали от състезанието още в ранните етапи заради пропуски в техническото предложение или в критериите за подбор. Така до крайната фаза на търга са останали само три фирми, чиито ценови предложения са отворени от комисията само преди няколко дни.

Припомняме, че процедурата бе за пълен инженеринг, т.е. включва проектиране, строителство и авторски надзор. Общата дължина на предвидения участък пък е 3.43 км, което означава, че строителството на километър, според заложената прогнозна стойност, достига почти 41 млн. лв. без ДДС.

Интересното в случая е, че фирмата победител – консорциум, начело с „Нивел Строй“ – е преборила строителните гиганти в сектора – „Хидрострой“ на небезизвестния строителен бос Велико Желев, но и обединението между „Трейс Груп Холд“ и „Джи Пи Груп“, пише Економик.Бг.

Решението за избор на изпълнител е подписано на 17 октомври, а от ценовата оферта на победителя е ясно, че километър от пътя ще струва около 37.8 млн. лв. без ДДС. Това е така, тъй като офертата на обединението, начело с „Нивел Строй“, е с около 10.4 млн. лв. по-ниско спрямо прогнозната стойност на търга.

Припомняме, че към момента на стартиране на поръчката финансиране не бе осигурено. Единствено се посочваше, че в бюджета за 2024 г. са предвидени малко над 8.3 млн. лв. без ДДС.

Кой участва в състезанието?

Поръчката стартира на 20 юни, а офертите на компаниите бяха отворени на 6 август, когато стана ясно, че седем участници (две самостоятелни фирми и 5 консорциума) са подали документи за участие. Сред тях бяха:

Обединение „Меден рудник 2024“, с участници „Геострой“ АД и „Пътстрой-92“ АД;
ДЗЗД „Бургас Юг“, с участници „Трейс Груп Холд“ АД и „Джи Пи Груп“ АД;
ДЗЗД „Черно Море Виа България“, с участници „Автомагистрали - Черно море“ АД, „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД и „Виа Про Инженеринг“ ЕООД;
ДЗЗД „Южен Обход - Бургас 2024“, с участници „Инфра Експерт“ АД и „Пътинженеринг“ АД;
„Хидрострой“ АД;
ДЗЗД „Южен Обход – ж.к. „Меден Рудник“, с участници „Нивел Строй“ ЕООД и „Геоплан Кънстракшън“ ЕООД;
„Европейски Пътища“ АД.

От протоколите на комисията става ясно, че всички участници имат пропуски в документацията, свързани „с липса, непълнота или несъответствие на информацията, включително нередовност или фактическа грешка, или несъответствие с изискванията към личното състояние или критериите за подбор.“ Всички са помолени да допълнят липсващите документи и го правят.

Комисията се събира на 16 септември и след проверка на допълнителната документация, решава да не допусне напред в процедурата някои от участниците заради това, че предложенията им не отговарят на изискванията на възложителя. Така от състезанието отпадат Обединение „Меден рудник 2024“, ДЗЗД „Черно Море Виа България“ и „Европейски Пътища“ АД.

Когато се стига до оценка на техническите спецификации обаче отпада и ДЗЗД „Южен Обход - Бургас 2024“.

Финално техническите предложения на останалите 3 участника са оценени, както следва:

ДЗЗД „Бургас Юг“, с участници „Трейс Груп Холд“ АД и „Джи Пи Груп“ АД – 32 точки;
„Хидрострой“ АД – 40 точки;
ДЗЗД „Южен Обход – ж.к. „Меден Рудник“, с участници „Нивел Строй“ ЕООД и „Геоплан Кънстракшън“ ЕООД – 40 точки.

Само преди 4 дни – на 14 октомври – са отворени ценовите предложения на оцелелите фирми в надпреварата. От тях става ясно, че най-високата оферта е на „Хидрострой“, а най-ниска е на победителят.

Обединението, начело с „Трейс Груп Холд“ и „Джи Пи Груп“ са предложили обща цена на изпълнение от над 132.5 млн. лв. без ДДС. Цената на техническия инвестиционен проект е 2.8 млн. лв. без ДДС, за СМР сумата е над 129.2 млн. лв., а авторският надзор е оценен на 500 хил. лв. без ДДС.

„Хидрострой“ предлага цена от над 139.6 млн. лв. без ДДС. Това е най-високата оферта сред трите. В нея влизат над 136.2 млн. лв. за строително-монтажни работи, 2.9 млн. лв. за инвестиционен проект и 480 хил. лв. без ДДС за надзора.

Победителят – консорциумът, начело с „Нивел строй“ – е предложил обща цена за изпълнение от над 129.8 млн. лв. без ДДС. В нея влиза изготвянето на инвестиционния проект за малко над 2.2 млн. лв., СМР – над 127.2 млн. лв., както и надзор – 364 хил. лв. Сумите са без ДДС.

Така на база ценовите предложения най-много точки получава ДЗЗД „Южен обход“ – 60 т. ДЗЗД „Бургас Юг“ получават 57.17 т, а „Хидрострой“ – 54.41 т.

При комплексната оценка класирането отрежда първото място на обединението, начело с „Нивел Строй“ със 100 т. На второ място остава „Хидрострой“ с 94.41 т, а на трето – обединението между „Джи Пи Груп“ и „Трейс Груп Холд“ с 89.17 т.

За победителят

„Нивел Строй“ е основана през 2008 г. от Велко Руйков с капитал от 5 хил. лв. Седалището ѝ е в Брезник. През септември тази година капиталът е увеличен до 1 млн. лв. До 2022 г. Руйков е управител на компанията, но след това поста поема Йордан Йорданов.

Последният финансов отчет, публикуван в Търговския регистър, показва, че приходите за 2023 г. са над 126.6 млн. лв. Нетната печалба е над 13 млн. лв.

През последните няколко години компанията печели множество поръчки в страната. Като част от обединение „Нивел строй“ е компанията, която строи лот от скоростния път „Видин Ботевград“. Съвсем наскоро пък компанията спечели търговете за пътна поддръжка в областите Кюстендил, София и Видин. Изпълнява и редица други поръчки в различни общини, включително и в София.

В разследване от 2022 г. на "Капитал" със заглавие „Седем пътни строителя, към които ГЕРБ насочиха 5 млрд. лв.“, са описани връзки на „Нивел Строй“ с Христофорос Аманатидис-Таки.

Какво ще се изгражда?

По проект е заложено участъкът да е част от бъдещия далечен обход на града, който трябва да свърже северния обход (бел. р. – беше завършен миналата година) с пътя за Созопол и Царево. Целта е извеждане на транзитния трафик.

Пътната връзка ще осъществява транспортен достъп от и към ж.к. „Меден рудник“ към и от републикански път I-9 и съответно гр. Бургас, а оттам и населените места по южното Черноморие. Заложено е изграждането на мост над Бургаското езеро с дължина 950 метра.

Връзката трябва да преминава по периферията на квартала и да е разположена от южната страна, където да се свърже с изградената част от ул. „Кооператор“ и бул. „Александър Георгиев – Коджакафалията“ с републикански път I-9. За свързването на пътната връзка с изградения участък от ул. „Кооператор“ се налага проектиране и доизграждане на улица.

Заложени са още кръстовища, надлези и подлези, както и велоалея в ляво по цялата дължина на ул. „Кооператор“ и пътната връзка, която да се свърже със съществуващата велоалея към Крайморие. В участъците на пътните възли велосипедната алея трябва да се предвиди чрез безконфликтно преминаване чрез велосипеден подлез.