Понеделник, 21 Oct 2024
    
Царево

Община Царево губи над 600 хил. лв. годишно от данъци заради „Корал“

  21.10.2024 14:52  
Община Царево губи над 600 хил. лв. годишно от данъци заради „Корал“

Община Царево губи над 600 000 лева годишно от данъци и такси заради промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които засягат плаж „Корал“ до село Лозенец. Въведената 500-метрова зона със забрана за строителство и поставяне на преместваеми обекти е лишила общината от приходи и е отменил статута на урегулирани имоти, ощетявайки местните жители и инвеститори.

Мерките, въведени с цел опазване на плажа и предотвратяване на презастрояването, също така направиха невъзможно съществуването на къмпинги – една алтернативна форма на туризъм. Според общината, освен загубите от преки данъци и такси, които надхвърлят 600 000 лева, местният бюджет губи и значителни косвени приходи.

От Община Царево също така изразиха недоволство от липсата на адекватен механизъм за обезщетяване на засегнатите местни жители и собственици, като посочват, че територията около плаж „Корал“ се е превърнала в неорганизирано пространство със замърсяване и импровизирани съоръжения, създадени от хора, които пребивават там.

В същото време съдът отмени защитената зона „Корал“ поради незаконосъобразност, което подчертава напрежението около опазването на природата и влиянието на тези решения върху местната икономика. Общината е против и предложението за създаването на морски резерват „Маслен нос“, който според нея ще засегне рибарството, туризма и икономиката в района на Царево, Приморско и Созопол.

Община Царево настоява за по-диалогичен подход при вземането на решения, засягащи местните общности, и за разработването на механизми за компенсация, които да смекчат негативните икономически последствия от подобни мерки.