Събота, 26 Oct 2024
    
Несебър

В Несебър ще подменят старите печки с климатици и термопомпи безплатно

  23.10.2024 21:18  
В Несебър ще подменят старите печки с климатици и термопомпи безплатно

В Артиум център се състоя пресконференция по повод старта на проекта „Несебър е ЗА по-чист въздух“, финансиран по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Проектът цели да подобри качеството на въздуха в общината чрез безвъзмездна подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи.

Галина Бабева, директор на Дирекция „Европейски и национални програми, политики и екология“ и ръководител на проекта, представи целите, очакваните резултати и ползите за жителите на общината. Бяха обсъдени въпроси, свързани с организацията и възможностите за участие, както и гъвкавите методи за осъществяване на основната задача — подобряване на атмосферния въздух.

Кампанията предвижда подмяна на замърсяващите отоплителни уреди с термопомпи, климатици клас А++, котли и камини на дървесна биомаса, като се осигуряват доставка, монтаж и гаранционна поддръжка. Новите уреди не само повишават енергийната ефективност, но и намаляват разходите и подобряват комфорта на домакинствата.

Проектът ще продължи малко над четири години и ще се реализира на етапи, като всеки нов етап ще бъде своевременно обявяван. Финансирането възлиза на над 9 милиона лева.