Понеделник, 28 Oct 2024
    
ИЗБОРИ 2024

5200 в областта гласуват по настоящ адрес

  24.10.2024 13:03  
5200 в областта гласуват по настоящ адрес

Без драма. Само един сигнал регистриран в РИК-Бургас преди вота

 

Георги РУСИНОВ

 

5200 души в областта ще упражнят правото си на глас по настоящ адрес. Това заяви за „Черноморски фар“ председателят на РИК-Бургас Фани Семерджиева.

„За нас това е индикация, че хората вече се научиха, че това, че имаш настоящ адрес не е достатъчно, а трябва да си пуснеш и заявление. Електронното подаване на това гласуване по настоящ адрес е доста облекчено и хората, изглежда, са се възползвали, защото повечето са онлайн подадени“, посочи тя.

Хартиените бюлетини за вота са пристигнали още в понеделник и са раздадени по общини. 360 000 е тяхната бройка.

„Получихме и ролките за машините, които са около 1100. Поетапно ще бъдат раздавани на съответните общини. Всичко е под контрол с техниката и останалите изборни книжа. 549 са машините в областта, респективно и секциите, които са с възможност за двата вида гласуване. 150 са секциите само с хартиени бюлетини. Това са по-малките населени места, както подвижните секции, болниците, местата за настаняване на възрастни хора, затвора и кораба“, заяви Семерджиева.

С изключение на един сигнал от „Възраждане“ за Руен, Вресово и Зайчар, че са разлепени агитационни материали по дървета и стълбове, други жалби няма в РИК-Бургас.

„Издали сме решение да бъдат премахнати“, уточни председателят.

По думите ѝ, ДПС - Ново начало и АПС се държат интелигентно помежду си като от самото начало са били предупредени от Районната избирателна комисия, че квотата 50 на 50 за секциите ще бъде спазена.

„Секциите са окомплектовани, но традиционно промените в съставите им вървят до края на съботния ден. Включително и в неделния ден се правят замени. Това са нормални неща. Живи хора сме. Някои се разболяват, на други им се налага спешно да пътуват. Хубавото е, че няма някакъв голям отказ на членове, който да ни притеснява. Достатъчно голям брой са секциите – от по 7 и 9 души. Стига да имат кворум, могат да работят и в по-намален състав“, каза още Семерджиева.

Тя изрази надежда да няма проблем при предаването на бюлетините във вечерта на изборите.

„Този път не са два вида избор. Предполагам, че докъм 22:30 часа да са пристигнали всички секции при нас. Прогнозата ни е, че около 4 - 5 часа сутринта ще бъдем готови с резултатите“, завърши председателят.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Делян Пеевски, председател на ДПС: Заедно превърнахме новото начало в необратим факт
  27.10.2024 21:50      

 Благодаря на избирателите за огромното доверие След месеци