Понеделник, 28 Oct 2024
    
Айтос

Айтос посрещна празника си с три важни юбилея

  26.10.2024 14:28  

Кметът Васил Едрев поздрави жителите на града за празника.
  Тодор Ставрев

За 30 пореден път Айтос отбелязва официално своя празник на Димитровден. През 1994 година Общинският съвет в града решава точно  деня на храмовия празник на църквата "Св. Димитър“, който е закрилник на града, да стане официален празник.

Предизборната кампания и тази година не попречи на традиционно празничния за община Айтос месец октомври. Много и различни бяха концертите, спектаклите, изложбите и празничните прояви в културните институции, в училищата и детските градини. През 2024 г. Айтос празнува три знакови юбилея -180 години от изграждането на храм „Св. Димитър“, 30 години от обявяването на Димитровден за празник на Айтос и 100 години от първия брой на вестник „Народен приятел“.

Кулминацията на празничните прояви беше на 25 октомври. Невена Цонева и Баш Бенд с голям концерт събраха стотици на площад "Свобода", фойерверки осветиха небето над Айтос в очакване на Димитровден.

Навръх празника, в обновения храм "Св. Димитър", Тържествена Света Литуртия, отслужиха архимандрит Димитрий - простосингел на Сливенска света Митрополия и енорийски свещеник Ромил Георгиев в съслужение със свещеници от епархията. С иконата на покровителя на града – Св. Димитър Солунски, Литийно шествие тръгна от храма към централния градски площад, където беше отслужен молебен за здравето и благоденствието на айтоското гражданство.

За да изпълнят ритуала за издигане на знамената, на площада с тържествен строй дойдоха кметът Васил Едрев и гвардейците на СУ „Христо Ботев“, с ръководител Атанас Маринов. Сред айтозлии бяха Зам. кметовете на Община Айтос Мариана Димова и Калоян Калоянов, председателят на Общински съвет – Айтос Красимир Енчев, общински съветници и представители на общински и държавни институции.

Специален плакет бе връчен на  вестник „Народен приятел“, който  тази година навършва век. На сцената плакета получи двигателят на  регионалната медия Катя Костадинова.

Преди два дни бе открита изложбата 100 години вестник "Народен приятел", която може да бъде разгледана в центъра на града и предизвика огромен интерес.

 Айтозлии дълго аплодираха таланта на младите танцьори от ДТС "Тракийче" при СУ "Христо Ботев" с ръководител Росица Кавръкова. Прекрасните деца на Айтос изпълниха с дух и празнично настроение площада.

Изненадата тази година беше спектакълът, който подариха на айтозлии танцьорите от Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик“ с Главният художествен ръководител Атанас Чолаков.

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Делян Пеевски, председател на ДПС: Заедно превърнахме новото начало в необратим факт
  27.10.2024 21:50      

 Благодаря на избирателите за огромното доверие След месеци