Неделя, 09 Мар 2025
    
Бизнес Любопитно Несебър

При нея всички се връщат за още сладки изкушения

  09.03.2025 12:35  
При нея всички се връщат за още сладки изкушения

 

Секрет. Силата на сладкарката от Несебър Тони Стоянова е в семейството

Дона МИТЕВА

Експериментаторка с фантазия, тя създава своето име в света на мъжете. Несебърското момиче Тони Стоянова покорява не само българите, но и чужденците със сладките изкушения, които твори. Признава, че не само при готвачите, а и при сладкарите най-добрите наистина са мъже. Но тя успява, защото нейната тайна сила е семейството, което работи заедно с нея в сладкарницата.

 

Жени – мъже

 

„И при готвачите, и при сладкарите водещи са мъжете. Според мене това си има причина – те са на 100% отдадени на професията. Докато жената е и домакиня, и майка. Тя гледа семейство, съпруга си. Това малко или много ни откъсва от професията. Не можем да бъдем денонощно в кухнята.

Мъжете са по-добри, защото имат по-голяма възможност да се отдадат на кулинарията или сладкарството. Освен това тези професии са много стресови. Трябва да си винаги под напрежение, да работиш бързо. В кухнята работата е много трудна. Признавам при работата под стрес мъжете са по-издръжливи отколкото ние, жените“, казва Тони и се усмихва. Тя брои себе си за мъжко момиче:

„Аз съм израсла сред мъже. Освен това ми помага фактът, че цялото семейство работи с мен. Но си признавам: те често мрънкат: „Хайде, стига, оставяй работата, прибирай се удома. Децата израснаха в кухнята“.

Въпреки реверанса към силния пол, сладкарката е една от най-амбициозните в страната. Нейната работа може да се нарече експериментаторска, защото особено през лятото в сладкарниците си тя предлага над 100 вида сладолед. Има за всеки вкус по нещо, дори и атрактивни солени сладоледи като сладолед – таратор или пък лютеница.

Основният фокус при изработването на нови вкусове при Тони Стоянова е това да се защитава българското, да се използват родни, местни продукти. Една от популярните ѝ серии на сладки изкушения е с аромат на българска роза.

Вместо цветя – сладки изкушения

 

Покрай Свети Валентин, а и други празници се забелязва тенденцията вместо цветя да се подаряват сладки изкушения. Дали това е модно влияние от чужбина, или е продиктувано от чисто практична гледна точка, е без значение. Очаквано е така да бъде и на Осми март – мнозина да се насочат вместо към цветарниците – към сладкарниците.

„Последните години се наложиха така наречените „моно десерти“. Това си е тенденция в сладкарството. Правят се бенто торти – много мънички, малко по-големи от паста, богато украсени. Могат да се хапват от един-двама души. Точно такива торти се подаряват все по често. Също така и много шоколади – ръчно изработени, или пък бонбони, с различни форми в красиви опаковки, които често струват дори повече от самия десерт“, обяснява сладкарката.

 

Една българска роза

 

За Осми март тя има поръчки от различни ресторанти, с които работи. Те са за нейния десерт под формата на роза, който е много подходящ като комплимент към дама. Освен това този десерт ще бъде направен и за витрината на семейната сладкарница.

„Този десерт е направо малко бижу: хем е цвете, но в същото време можеш и да си го хапнеш. Предлагах го на Свети Валентин – много добре се получи, сега и за Осми март ще го направя пак.

Може да се предлага в различни вкусове, но аз смятам да не бягам от лекия вкус на розата и пълнежа от ягода. Използвам концентрат от българска роза, мус от бял шоколад и пълнежът е от ягоди. Цялата роза отгоре е облята с оцветен с хранителна червена боя бял шоколад“.

 

На изложение в Италия

 

Преди броени дни Тони Стоянова се завърна от световното сладкарско изложение в Италия. Производители на продукти за сладкарството, за пици и кафе, пицари, баристи, сладкари и фирми от цял свят си дават среща там. Събират се над двеста хиляди души в рамките на четири дена.

Тази година несебърската „царица на сладките изкушения“ бе част от българската делегация, поканена от организаторите на самото изложение.

„За съжаление България няма щанд, но се надяваме догодина да се направи такъв щанд, който да покаже нашите производители“, изрази надежда тя.

 

Истерията „дубайски шоколад“

 

В меката на сладкарството най-голямо впечатление на несебърлийката е направил фактът, че продължава манията, наречена „дубайски шоколад“.

„Продължава истерията с дубайския шоколад. Всичко е свързано с много шамфъстък във всякакви комбинации. Покрай него започва да има насока към ориенталските десерти.

 

Другото любопитно е, че се търси крънч ефект в самите десерти. Да има кръмбъл – нещо хрупкаво. Самата украса също да има такива вафлени, бисквитени трохи, които са в различни вкусове и да хрупка“, обяснява новите тенденции в сладкарството Стоянова, като не пропуска да подчертае, че отново се набляга и на здравословните десерти – без бяла захар, със естествени заместители, а също така и на веганските десерти.

 

Без изненади при сладоледа

 

Новите предложения и идеи при сладоледа не впечатляват българката поради факта, че това е нейната стихия и тя непрекъснато експериментира.

„Това, което там се показа като много ново – използването на маскарпоне с праскова или кайсия, или други плодове, аз правя от няколко години.

Арабските сладоледи, които включват баклава, шамфъстък – също ги предлагам в сладкарницата от пет години.

Принципно аз импровизирам много при правенето на сладолед, докато те са по-ограничени в предлагането – да кажем 20 – 30 вида“, обобщава майсторката на сладоледа.

 

Вкусът не бяга от сезона

 

В момента нейната страст са дюлите, райската ябълка и най-вече тиквата.

„На изложението не видях сладолед от дюли, докато аз правя. Наблягам на сезонните плодове. Искам вкусът да не бяга от сезона. Държа на българските продукти и съответно на българския вкус.

В момента правя сладолед от тиква – тиквеник, защото той е български десерт. Той е със същия вкус – с корите, с орехите с прясната тиква. Работя с най-големите производители на тиква от Пазарджик. Те зареждат и големи вериги магазини с българска продукция. С тях сме съидейници по отношение налагането на българските продукти. Искаме да направим някаква серия и хората, като си купуват тиква да знаят, че освен да я сварят, изпекат или направят на тиквеник, могат  да си приготвят и други десерти или пък супа. Вместо да се яде манго и папая“, направи паралел Тони.

Спорът мъжка или женска територия е сладкарството със сигурност ще продължи и за следващите поколения, отдадени на това изкуство и никога няма да има единен категоричен отговор. Със сигурност едно е ясно: сладкарството е за смелите експериментатори – без значение на пола. Такава е и Тони Стоянова – „царицата на сладоледа“ по Българското Черноморие. При нея българи и чужденци се връщат винаги за още сладки изкушения.