Синият печат на месото означава, че то е българско, стига да не е фалшифициран, обясни Симеон Караколев
В страната ни вече е внесено над 350 тона замразено месо от Нова Зеландия и 50 тона от Северна Македония.
Новозеландското агнешко месо е дълбоко замразено. За вносителя това е известно, но не и за потребителя. На етикета датата на производство най-вероятно е тази, на която е пакетирано, а не на която е замразено. Затова сме сезирали Комисията за защита на потребителите и Българска агенция по безопасност на храните.
Това каза, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, в „Здравей, България”.
Той подчерта, че когато е замразено едно месо, то не трябва да бъде замразявано втори път.
Караколев посочи, че около 500 000 агнета се консумират по време на Великденските празници и Гергьовден, като 10-15% от месото е внос.
Той напомни, че синият печат на месото означава, че то е българско, стига да не е фалшифициран.