Магдалена Динева
В традиционния бургаски „Кулинарен двубой“ ще премерят сили ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и хоби-готвачи. Този път предизвикателството им не е само да впечатлят с вкус, но и да покажат, че хубавата храна може да бъде и щадяща за планетата. С други думи да приготвят нещо за хапване, което е както здравословно, така и приготвено с мисъл за природните ресурси. Младите кулинари ще готвят с любими продукти от Lidl и по свои рецепти, вдъхновени от Планетарната диета. Очакваме битката, която ще ни покаже какво е #ХраненеСмисъл!
Жребий определи кой хоби-готвач с кой ученик ще работи. Радостина Ценова – еколог и представител на Българска фондация Биоразнообразие, ще работи с Мариана Бахчеванова от 12 клас, Татяна Байкушева – екскурзовод в Регионален исторически музей – Бургас, ще обедини сили с гимназиста Преслав Кочевски, а сомелиерът Илиян Илиев ще е в партньорство с ученичката Ивайла Ворукова от 11 клас. Всеки от участниците ще получи тематична книга, осигурена от верига книжарници „Хеликон“.
Новосформираните двойки ще трябва да сътворят тристепенно меню – салата, разядка и основно ястие. В основното ястие ключовият продукт за всички ще бъде пъстърва, тъй като голямото състезание ще се проведе на 25 март, а тогава е Благовещение.
Екипите ще имат 3 часа на разположение, за да сготвят рецептите си, като ще трябва да направят по 3 порции от всяко ястие. Журито, което ще оценява качествата на ястията, ще се състои от трима души – Айдън Хасан – управител на ресторанта на интерхотел „България“, Катя Рихтер и Диана Инджелиева – преподаватели в Колежа по туризъм към Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“.
Кулинарните двубои между ученици и хоби готвачи се провеждат за трета година по инициатива на информационен сайт "Черноморие.БГ" и се очакват с огромен интерес, всеки път предизвикателството е различно на теми и съобразени с това продукти.