Събота, 27 Апр 2024
    
Поморие

Поморие празнува 146 години свободна България

  03.03.2024 14:27  
Поморие празнува 146 години свободна България

Пред подвига на своите деди
стани и се гордей, че са можали
топовете да срещат със гърди
и в оня бой велик са издържали.

А стъпиш ли на Шипка – връх свещен,
сложи цветя, коленичи смирено,
че ти без този съдбоносен ден,
не щеше да си българче родено!

Марта Дикова

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България от османско иго! На този ден е подписан Санстефанският предварителен мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. От 1991 година 3 март е националният празник на страната ни.

В Поморие паметната годишнина бе отбелязана с общоградско тържество, като началото бе дадено с издигане на националния флаг от почетния караул към военно формирование 48940 – гр. Бургас. В признателност към героите, загинали без страх в името на Родината, отец Борис Георгиев от храм „Свето Рождество Богородично“ отслужи благодарствен молебен, с певческото участие на дамски хор “Благовестие” с диригент Йорданка Туджарова. Програмата продължи с изяви на даровити поморийски деца, пазители и изследователи на българския фолклор, култура и история. Поздрав към всички поднесоха: Танцов състав от Основно училище „Христо Ботев“ с ръководител госпожа Велиана Дачева, Детски фолклорен танцов състав „Раковина“ към ЦПЛР – ОДК Поморие с ръководител Владимир Данаилов, децата от от група “Теменужка” при Детска градина „Детелина“ с учители Славка Мешкова и Тотка Колева, малчуганите от Детска градина „Веселушко” – група „Мечо Пух“ и група „Звездички“ с ръководител Рада Петрова, ученици от СУ „Иван Вазов“ Анжела Кръстанова и Стела Пеева и сборна формация от ОУ „Христо Ботев“ с учители Йорданка Георгиева и Лина Коева.

В края на церемонията бюст-паметникът на Левски и паметните плочи на участниците в борбите за национално освобождение бяха отрупани от венци и цветя.