Събота, 04 Май 2024
    
Бургас

Местният парламент категоричен: Ще настоява за полицейски участък в Сарафово докато МВР не склони

  25.04.2024 11:00  
Местният парламент категоричен: Ще настоява за полицейски участък в Сарафово докато МВР не склони

Георги РУСИНОВ

 

Местният парламент на Бургас излезе с категорично послание до министъра на МВР. С 46 гласа „за“ общинските съветници подкрепиха докладна, разписана от всички политически сили, с която настояват от Калин Стоянов да се разкрие полицейски участък в бургаския квартал. За реда и сигурността в Сарафово сега отговаря Пето Районно управление – Бургас.

Както „Черноморски фар“ писа, на среща проведена с местните хора на 18 април, ясно бе поставено желанието им да има отделен участък, за да са по-спокойни. Досега местното ръководство на МВР не смяташе за необходимо разкриването на такъв, като сред посочените мотиви бе и такъв за липса на икономическа обосновка.

„Силата е в различията, а не в приликите. Щастлив съм, че всички се разписахме на тази изключително важна докладна и ще изпратим това дълго чакане искане до министъра на вътрешните работи. В Сарафово винаги е имало проблем с полицейското присъствие. В докладната има една статистика относно престъпленията на територията на квартала. Всеки може да интерпретира много ли са, малко ли са, но за живущите в Сарафово всяко едно престъпление е твърде много. Когато става въпрос за сигурността на гражданите, не трябва да се разглежда икономическия аргумент. В доклада е посочена и латентната престъпност, т.е. недокументираната. Има много случаи, които не стигат до Пето Районно управление. Този проблем не може да чака отлагане повече, защото всеки един изминал ден, означава забавяне във времето за участъка. Призовавам всички да подкрепят докладната. Дори министърът на вътрешните работи да не разреши изграждането на такъв участък, всеки един Общински съвет от тук нататък, независимо кой е в него, да внася това искане до разрешение“, заяви арх. Делян Георгиев.

Думата след него взе Евелина Михалева, която живее в квартала още от когато, по думите й, е било спокойно.

„Това, че в самия квартал има само един вход и изход го правеше безопасен. Кварталът вече страшно много се разрасна. Има много хора, съответно много строителни бригади. Не се знае кой какъв е. Преди всички се знаехме. Аз също подкрепят желанието на моите съкварталци да има постоянно полицейско присъствие. Не знам по какъв начин ще го измислят от полицията, но наистина трябва да има повече контрол. В квартала живеят постоянно над 10 000 човека, макар и да не са регистрирани всички там официални. Икономически дали е изгодно? Никой от нас няма да гледа този елемент. Сигурността е важна в днешно време. Факт е и че ние сме много близо до летище „Сарафово“, което в тези смутни времена прави хората много безпокойни. Знаете, че летища, гари са обект на терористични атаки, каквито вече сме и имали в квартала“, каза тя.

Стойко Андреев от ИТН добави, че и те ще подкрепят докладната, но предложи и друго.

„Комисията по обществен ред и сигурност да проведем една среща с началника на Пето Районно управление и директорът на ОДМВР-Бургас и да видим какви мерки трябва да се вземат за засилване на постоянното полицейско присъствие в Сарафово. Виждаме, че има някакъв проблем и можем да го решим“, обясни общинският съветник.

Председателят Михаил Хаджиянев му отговори, че двете неща не се изключват взаимно, напротив – дори се допълват.

„Може май месец да направите наистина едно извънредно събрание на комисията. Повикайте полицаите, те са наши приятели и партньори, поставете тези важни въпроси. Нека покажем, че Общински съвет със своята комисия показва отношение към проблема“, заяви първият сред равни.

Георги Манев приветства колегите си за натиск към държавата, докато не се разкрие участък.

„Всички обобщени до тук неща са верни и нашата роля е да се държим всички, да бъдем иновативни в контекста на всички глупости, които стават в държавата, и да изискваме за Община Бургас да се получат най-правилните решения, дори да има и някакви административни или законодателни пречки. Още веднъж благодаря за подкрепата. Обединението прави силата!“, завърши той.

Гласуването приключи с бурни аплодисменти в залата.