Българинът консумира по-малко домати от европейците. Средно човек у нас изяжда около 32 кг/човек, докато европеецът консумира около 38 кг., показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
По прогнози на института производството на домати през 2020 г. ще е над нивата от предишната година, достигайки 148 хил.т. Производството на домати от оранжерийни площи през 2020 г. ще остане на равнищата от 53 хил.т., с 9% над добитите през 2019 г. През 2019 г. вносът на домати възлиза на 83,7 хил.т., а по прогнози на САРА за 2020 г. ще е в рамките 81-85 хил.т.
При краставиците консумацията на човек от населението в България ще възлиза на около 14 кг., докато в ЕС е около 6 кг, като се предвижда производството на зеленчука през 2020 г. да е около 74 хил.т. Подемът на производството от открити площи ще продължи, като то се очаква да бъде между 28-30 хил.т, прогнозират от САРА. Това производство ще е с около 10% под миналогодишно то, което се обяснява с по-малкото култивирани площи. През 2019 г. вносът е на нива 24,5 хил.т. Прогнозата на САРА за настоящата година е за внос около 25-27 хил.т.
Текущите оценки за производството на пипер е той да достигне количества о т 59 хил.т. Това производство ще е с около 8% под постигнатото през предходната година. Вносът на пипер през 2019 г. се равнява на 31,3 хил.т.
През 2020 г. се очаква вносът на пипер да бъде в рамките на 28-30 хил.т. Средната консумация на човек от населението се предвижда да е около 12 кг., докато общото потребление на червени и зелени чушки в ЕС е 7 кг.