Събота, 14 Oct 2023
    
Бургас Любопитно

Два славея е дало на страната странджанското село Индже войвода

  15.07.2023 11:32  
Два славея е дало на страната странджанското село Индже войвода

Концерт. Жечка Сланинкова и Живка Папанчева изненадаха почитателите си в Летния театър на Бургас

Дона МИТЕВА

Странджанското село Индже войвода може да се похвали не с един, а с два славея, прославящи го с песните си. Това стана ясно на широката публика по време на юбилейния концерт на Жечка Сланинкова, когато до нея застана и Живка Папанчева, която повече от 20 години живее в Америка. Въпреки отдалечеността от родината Живка е разказала на юбилярката, че следи концертите ѝ и си пее заедно с нея. Затова и на сцената на летния театър не ѝ бе трудно да запее отново и дори да се хване на хорото, което се изви сред публиката.

Дълго и старателно подготвеният концерт на Жечка Сланинкова напълни летния театър с нейни почитатели откъде ли не. Цели автобуси бяха организирани от населените места из Странджа, от Равда, от Ямбол, които докараха нейните почитатели, за да я чуят. От родното Индже войвода също много хора дойдоха, за да споделят емоцията. И да чуят двете момичета, с които се гордеят.

„Както бях си обещала, а и обещала пред вашата медия, когато говорихме за концерта, изпях отново на публиката първите песни – онези, които когато бях на 14 години пях за първи път от сцената на този летен театър.

Трогнаха ме многото цветя, радвах се и на най-малкото стръкче. Получих много поздравителни адреси. А това, че хората искаха да се снимат с мен и непрекъснато ми повтаряха, че съм народен човек, изпълни душата ми и бе поредното доказателство за това, че харесват песните ми“, разказа Жечка Сланинкова.

Сред публиката, дошла да се наслади на неповторимия глас на Странджа в летния театър на Бургас, бяха забелязани народната представителка Галя Желязкова, колегата ѝ Константин Бачийски, кметове от региона, създателят на „Средна европейска класа“ Георги Манев, от чиято листа преди години Жечка Сланинкова бе общински съветник.

В концерта участваха още Оркестър „Гергьовден“ с ръководител Васко Денев, Петър Любчев – гайда, Ненко Цачев – кавал, Добромир Велев – гъдулка, Митко Денев – клавир, Живко Иванов – ударни и Гайдарска група – Несебър. На сцената, заедно със Славея на Странджа извисиха гласове Петя Панева – гласът на България, Севдалин Бъкларев, Нина Иванова, Панайот Стойчев и ПФА ,,Странджа“.

Още неотминала емоцията от големия концерт в Бургас, Сланинкова замина за участие в събора на Рожен, където заедно със свои колеги от цялата страна е поканена да участва в големия концерт.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Светла Стоева, ръководител на хорова школа „Милка Стоева“:      Нашето изкуство е трудно, некомерсиално и не особено популярно
  10.07.2023 12:02      

Светла Стоева е ръководител на хорова школа „Милка Стоева“ и диригент на