Сряда, 18 Oct 2023
    
Бизнес

Въпреки жегите: Натоварванията на ел. мрежата са далеч от максималните

  19.07.2023 12:59  
Въпреки жегите: Натоварванията на ел. мрежата са далеч от максималните

Пикът. По Черноморието се очаква най-много ток да се харчи в почивните дни в началото на август

Дона МИТЕВА

Високите температури увеличиха драстично потреблението на електричество заради работата на климатици и други охлаждащи устройства, въпреки това натоварванията на мрежата са далеч от максималните.

„Не са достигнати  върховите натоварвания от зимата. Към днешна дата отчетеният максимален товар е между 1600 – 1700 мегавата, което е далече от максимума. Най-сериозна е консумацията на ел.енергия в часовете между 20 -21.

Специално за Черноморието очакваме в началото на август  и то в почивните дни да е най-голяма консумацията. Няма криза, няма проблеми“. Това заяви инж. Здравко Братоев, заместник-председател на Съвета на директорите на Електроразпределение Юг.

Той подчерта, че не се очакват сериозни аварии през лятото и в най-големия курортен комплекс „Слънчев бряг“. „Ежедневно се наблюдават товарите по цялото Черноморие чрез подстанциите. От 6 юни заработи и подстанция „Обзор“ която е собственост на Електроенергийният системен оператор. Там сме направили значителни инвестиции с идеята, зоната около Обзор да се захрани от нея. Работи и подстанция „Каблешково“. При нужда могат да се прехвърлят товари към Слънчев бряг“, допълни още Братоев.

От началото на годината до 31 май инвестициите за област Бургас са в размер на 27.3 милиона.

 

Прекъсванията на тока 

 

в Банево и Ветрен, са вече история. Повече са плановите изключвания, отколкото авариите.

До септември на сто процента ще приключи обезопасяването на всички въздушни електропроводи. След това е на ход същинското строителство на кабелни съоръжения. Тогава ще се започне и работа по кабелирането на бургаския квартал „Сарафово“. Задвижени са вече всички процедури, увериха от EVN – Електроразпределение Юг. Голяма част от съоръженията  са вече на склад.

Според  инж. Братоев, сериозно предизвикателство е комуникацията с Агенция „Пътна инфраструктура“, но се надява всичко да приключи в полза на  потребителите.

Обезопасяването на електропроводите и окабеляването се извършва по проект „ Безопасна мрежа за бургаските езера“. Планираният бюджет е 5.5 млн. евро, като 75% е финансирането от ЕК и 25% от Електроразпределение Юг. По думите на  инж. Братоев сумата ще бъде надхвърлена и горницата ще е за сметка на ЕРП – Юг.


Анкета

За кой кандидат за кмет на Община Бургас ще гласувате?


Резултати

Мнения

Мнения
Вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол: Народ, който притежава личности като Левски не може да бъде народ от периферията
  18.07.2023 14:04      

При откриването на паметника на Левски в Созопол официален гост бе вицепрезидентът Илияна Йотова.