Сряда, 18 Oct 2023
    
Бургас

Военни следят водата на юг от Бургас, до три дни са готови резултатите от Емине до Велека

  19.07.2023 19:10  
Военни следят водата на юг от Бургас,  до три дни са готови резултатите от  Емине до Велека

И антарктическият кораб се включи в мониторинга  за замърсяване на морето

Дона МИТЕВА

 

 

Българският антарктически кораб проверява има ли замърсяване в Черно море. Това стана ясно от срещата с част от екипажа и с началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна - флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров. Той лично гарантира за чистотата на морската вода. Корабът извършва тази седмица комплексно плаване, като една от задачите му е пробонабиране. До момента са взети проби за изследване от 13 точки. Утре това ще се случи от още четири  точи от южната част на Черноморието – Созопол, Приморско, Царево и Велека. Резултатите ще бъдат готови следващата седмица.

„Няма превишаване на показателите. Изслидват се общо  22 точки – 17 в крайбрежни води и 5 в териториални. Изследват се показателите, които съвпадат с националната мрежа за мониториг” обясни адмирал Медникаров.

По негови думи да няма дошло при нас замърсяване причината е в „благоприятното  бедствие” – големите валежи в  Европа, които са вдигнали нивото на река Дунав и тя от своя страна е направила своеобразна бариера, вливайки се в морето, която е задържала замърсяването и не му е позволила да тръгне съм Румъния и България. „Вече се възстановява солеността, отмират патогените от сладката вода”, категоричен е адмиралът.

Очаква се корабът да извърши още едно такова плаване за събиране на проби, които специалистите подчертаха, че пробите веднага се свалят на брега и се обработват. То е планирано за периода от 31 юли до 4 август.

Що се отнася до втората антарктическа мисия тя е планирана да започне  от 1 ноември и да  е до средата на април. Ще продължи строителството на новите лаборатории в българската база. Задачата на кораба освен закарването на строителните материали и хората, е и разтоварването, което става на необорудван бряг и е много трудно. Като предизвикателство е планирано и изследване на остров Смит, който се намира в близост до базата и до сега не е изследван.

Вече има и пет запитвания от други държави за съвместни проекти, при които да се използва българския антарктически кораб.

Първият български военен научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“ в състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе базиран днес на Морска гара в град Бургас и бе отворен за граждани и гости на града от 17 до 19 часа.


Анкета

За кой кандидат за кмет на Община Бургас ще гласувате?


Резултати

Мнения

Мнения
Вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол: Народ, който притежава личности като Левски не може да бъде народ от периферията
  18.07.2023 14:04      

При откриването на паметника на Левски в Созопол официален гост бе вицепрезидентът Илияна Йотова.