Събота, 28 Oct 2023
    
Мнения Спорт

Ангел Стойков, старши треньор на „Черноморец“: Навремето само от бургаските школи можеше да се направи един отбор за „Б“ група, сега не е така

  29.07.2023 17:30  
Ангел Стойков, старши треньор на „Черноморец“: Навремето само от бургаските школи можеше да се направи един отбор за „Б“ група, сега не е така
Ангел Стойков е юноша на „Черноморец“ (Бургас) от 1986 до 1993 и „Локомотив“ (София) от 1993 до 1995, играе като полузащитник, дебютира за „Локомотив“ през сезон 1994/95, след което се завръща в „Черноморец“ през 1995. Даден е под наем в „Спартак“ (Варна) през 2001. Привлечен е в ЦСКА в началото на 2002. След ЦСКА играе в „Марек“ (Дупница) от 2002 до 2004, „Славия“ (София) от 2004 до 2006, кипърският „Неа Саламина“ през сезон 2007/08, „Калиакра“ (Каварна) през 2008, отново „Спартак“ (Варна) през 2009 и „Несебър“ през последния си сезон 2010/11. Треньорската му кариера преминава през „Нефтохимик“ и „Черноморец“. Води и отбора на „Монтана“ преди отново да поеме родния „Черноморец“, който се завърна през този сезон в професионалния футбол. Какви проблеми изпитва още клубът, финансовото състояние, базата и на други въпроси, Стойков отговаря в интервю за „Черноморски фар“.

„Трябва да се заредим с много търпение и мотивация за работа“, категоричен е специалистът

 

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

 

– Г-н Стойков, какви са амбициите на „Черноморец“ за новия сезон, който неочаквано се завърна в професионалния футбол?

– Те не могат да бъдат по-различни от това да се утвърди отборът в професионалния футбол. Знаете, че ние получихме покана в последния момент и в движение започна да се сглобява отборът. Ние все още нямаме готов отбор, но всичко правим по силите си в движение да се справяме със ситуацията. Напълно наясно съм, че периодът ще е изключително тежък. Той вече е такъв. Така че трябва да се заредим с много търпение и мотивация за работа. Само това може да ни донесе някакви позитиви. Знам, че хората очакват доста по-добро лице на „Черноморец“ и аз най-много искам това, но няма да се случи толкова бързо.

– Призовавате за търпение феновете в такъв случай?

– То няма друг вариант. Много трудно се събират футболисти в последния момент. Още повече, че и без подготовка направо влизаме в първенство. Имаме около десет дена за окомплектоване на отбора. Така или иначе на последния мач имахме около 11 здрави състезатели. Групата я запълнихме с юноши. Очаквам го това. Хората, които са наясно, също знаят, че е така. Но много трудно се приема. Като дойдат на стадиона, очакват да има положителни резултати, защото не е имало отдавна професионален футбол в Бургас. Причините са ясни и трябва да направим всичко възможно да задържим отбора в професионалния футбол, да го утвърдим, така да се каже, и от там нататък да се гради по-положително и позитивно лице на отбора.

– В такъв случай да очакваме ли още трансфери?

– Аз съм в очакване всеки ден. Всеки ден водим преговори със състезатели, но не е толкова лесно. Българският пазар е доста стеснен и оскъден, и трудно се получават нещата. Всеки ден работим в тази насока и се надявам да имаме положително развитие. Още с идването си разговарях с голям брой бургаски състезатели, които са на професионално ниво в момента, но много от тях предпочетоха да играят в други отбори. Разбира се, че ще трябва време и доверие, за да може един ден да пожелаят да се върнат в Бургас.

– Започнахте със загуба, но след това записахте победа в първите два мача. Какви изводи си извадихте от играта на отбора? Къде трябва да се наблегне за поправяне на грешките?

– Аз в първия ви въпрос загатнах, че очаквахме да ги имаме тези проблеми. Отборът на „Марек“ се гради от три – четири години. Запознат съм с този клуб. Имам и приятели в него. Отборът беше в професионалния футбол, изпадна, после пак влезе. Но отборът е вече заедно четвърта година, имат един добър стил на игра, с опитни футболисти. Помъчихме се да се противопоставим и спечелим нещо от мача. Имахме и своите шансове до определен период. След това се показа, че сме далеч и доста неопитни и загубихме първия мач. Не трябва да се приемат фатално тези загуби. След това вторият мач, така да се каже, беше на всяка цена за нас. Това беше втори домакински мач и трябваше да запишем пълен актив от точки. Радвам се, че успяхме с цената на доста усилия и нерви. Отборът може да изглежда доста по-добре, но му трябва просто спокойствие и точки, но всички точки, които клубът спечели, нямат да дойдат даром, а ще бъдат изстрадани.

– „Черноморец“ ще играе домакинските си мачове на стадион „Лазур“ през този сезон. Видяхме, че първите два мача имаше нелоша посещаемост. Очаквате ли още по-силна подкрепа от бургазлии в течение на сезона?

– Разбира се. За нас е много важна подкрепата на хората по трибуните. Радващо е, че в момента отборът е в професионалния футбол. Хората наистина очакват много, но за да задържим запалянковците и да се увеличи тази подкрепа, и продукцията долу на терена трябва да е по-добра. Наясно съм, че в момента това не е лицето, с което трябва да изглежда „Черноморец“. Точно затова трябва да направим добра селекция. Да окомплектоваме отбора с още няколко състезатели и да изглеждаме по-различно. Има моменти, в които ние тренираме по 10 – 11 човека, което не е нормално за професионален отбор.

– Да поговорим и за базата в Долно Езерово. Виждаме, че там много добре се развиват нещата. Какво е бъдещото намерение за там? Може ли да играе клубът там?

– Базата в Долно Езерово е взета на концесия от клуба. Доста труд и средства са хвърлени там и в момента е една добра тренировъчна база. Не съм сигурен, че на този етап отборът може да играе там и да получи лиценз обаче. Доколкото съм запознат, си имаме договор за стадион „Лазур“ и мачовете ще се играят там. Разбира се, че всички привърженици, всеки от нас иска един ден отборът да си играе на стадион „Черноморец“, където е домът на клуба и всички там се чувстват много по-комфортно и по-добре. За момента единственото лицензирано съоръжение в момента е стадион „Лазур“.

– Вие запознат ли сте, има ли напредък около сагата „Стадион „Черноморец“?

– Не съм запознат и не мога да кажа нищо по този въпрос. Надяваме се всички, но не съм запознат с нещата.

– Знаем, че обикновено един от проблемите на бургаския футбол в последните години е финансирането. Каква е ситуацията в момента? Всичко спокойно ли е за „Черноморец“ на този фронт?

– Доколкото аз съм запознат, в последните година-две назад, че и повече, клубът не е имал финансови проблеми. Няма никакви финансови задължения и тежести, които да ни притесняват. Дори винаги е бил точен в това отношение. В момента цялото ръководство и всички в клуба се справят в тази посока. Нямаме проблеми. Разбира се, че нямаме и този финансов комфорт, който имат отборите с амбиции за „А“ група. Но първо трябва да се подреди цялата къща, да се окомплектова отборът и съм сигурен, че нещата ще се получат. Всичко, както ви казах, правим в движение в момента.

– Споменахте по-рано, че включвате и юноши в селекцията. Клубът винаги е разчитал много на младите надежди. Каква ще е вашата политика в това направление?

– Нещата са доста комплицирани в момента, тъй като всички са запознати, че в годините назад Бургас е бил футболен център и с добри футболни школи в лицето на „Черноморец“ и „Нефтохимик“. В момента не е точно така, тъй като много бургаски млади състезатели в ранна възраст напускат града и търсят по-добро развитие в други клубове в страната. За това не са виновни момчетата, а цялата атмосфера и ситуация в Бургас в последните години във футбола. Една от нашите цели е да подобрим условията за работа с млади състезатели, да можем да задържим тези талантливи деца в Бургас. Но това нещо няма да стане от раз-два-три. Първо трябва да спечелим доверието на хората и наистина с една качествена и целенасочена работа да задържим тези състезатели, за да може Бургас един ден отново да бъде на футболната карта като център за развитие на футболисти. Аз си спомням годините преди това. Само от бургаските школи можеше да се направи цял отбор за „Б“ група на професионално ниво. Отделно се захранваха и отборите на „Поморие“, „Несебър“ и „Созопол“, а в момента това не е така и изпитваме големи трудности. При всички положения всеки един млад състезател, който покаже качества и мотивация за развитие ще бъде в кадъра на отбора и от него зависи как ще продължат нещата.

– В този контекст ще разчитате ли на партньорство с врага „Нефтохимик“? Показаха двата клуба в последните години, че около доста неща се обединяват. А и при тях не е лесно.

– Знам, че е много трудно при тях и смятам, че трябва да спре времето на тези противоборства. Не трябва да има врагове. Футболът е една игра и социален феномен, който обединява хората. Разбира се, че има съперничество, но то трябва да бъде само на терена. Именно от тези противоборства в годините назад футболът в Бургас страда, от което не виждам някой да има полза. Дори напротив. Време е за едно обединение и футболно съперничество. Ако и „Черноморец“, и „Нефтохимик“ вървят нагоре, нивото на футбола в града ще се вдигне. Мисля, че това трябва да е целта на всички.


Анкета

Мнения

Мнения Спорт