Вторник, 21 Nov 2023
    
Бизнес Любопитно

Учени: Бирата има антиоксидантно действие

  22.08.2023 13:54  
Учени: Бирата има антиоксидантно действие

Всеки втори българин над 18 години пие бира минимум веднъж седмично

Актуални изследвания на Съюза на пивоварите в България (СПБ) показват, че и това лято бирата е най-предпочитаната напитка след бутилираните води. Всеки втори българин над 18 години пие бира минимум веднъж седмично, а всеки четвърти счита, че пивото е модерно питие, което при умерена консумация е част от здравословния начин на живот. При активните потребители това мнение се споделя от всеки трети. Също така 64% от тях твърдят, че бирата е подходящата за тях напитка. През 2022 г. консумацията на пиво на глава от населението в България е 80 литра, от които 1 литър е безалкохолна бира.

Най-ранното писмено споменаване на бирата по нашите земи се среща през 5 век пр. н. е. в текстовете на древногръцкия историк Ксенофонт.

По данни на НСИ, в типичния бирен сезон между месеците април и септември, потреблението на бира от домакинствата у нас е от 7 до 8 литра. Най-често към халбите посягат мъжете и жените на възраст между 40 и 49 години.

Съвременното производство на пенливата напитка се базира както на традицията с натурални съставки – малц, хмел, вода и пивоварни дрожди, така и на съвременните достижения на науката - създаване на специални безглутенови бири, пиво с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и други полезни вещества. Любопитно е да се припомни, че в края на 80-те години на миналия век у нас българските учени разработват за масова консумация диетично и диабетично пиво, както и бири със специална българска билкова настойка и минерални води.

През последните пет години има над 200 научни публикации за положителния ефект от умерената консумация на бира. Натрупват се данни, че общото съдържание на полифеноли в пивото варира от 12 до 52 мг на 100 мл. Учените са категорични, че тези съединения имат антиоксидантно действие – неутрализират свободните радикали, забавят стареенето на клетките, оказват благотворно въздействие върху кожата,  подобряват метаболизма и пр.

Пивото обаче може да бъде част от здравословния начин на живот, само ако се консумира отговорно, подчертават всеки път от Съюза на пивоварите. ,,Умерена консумация“ при бирата означава до едно стандартно пиво от 500 мл дневно за жените и две за мъжете и то при алкохолно съдържание от 4 до 5 процента.

Според редица лекари, за да бъдат намалени негативните ефекти от прекомерната консумация на бира, се оформя и друг тренд в научноприложните предизвикателства - търсене на все повече технологични решения за създаване на пиво с нискоалкохолно и безалкохолно съдържание. ,,Задължително условие за този тип бири е да са съхранени функционалните качества на полифенолния състав, а вкусовите им качества да са близки до тези на алкохолсъдържащите аналози. По този начин ще се задоволяват съвременните изисквания, предпочитания и повишения интерес към здравословния начин на живот на милионите фенове на кехлибарената напитка“, обяснява известният диетолог проф. д-р Донка Байкова.


Анкета

Мнения