Четвъртък, 04 Яну 2024
    
Бургас

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ посреща с 60 годишнина с проект за нова сграда

  05.10.2023 12:45  
Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ посреща с 60 годишнина с проект за нова сграда

Проф. Бозов, ректор на университета : „Конкуренцията ражда качество“

Дона МИТЕВА

Проектиране на нова сграда, която ще служи за модертна библиотека и в нея ще има учебни зали и аудитории. Там ще се помещава и новият факултет но фармация. Това са само една част от перспективите в близко време, които стоят пред Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Те бяха споделени от неговия ректор проф. д-р Христо Бозов. А поводът – отбелязване на 60 години от създаването на учебното заведение.

Предстои създаване на департамент по езиково обучение, защото амбициите са все повече чуждестранни студенти да се обучават тук, извън тези, които са с българско самосъзнание, а живеещи извън страната.

„ЗЗ студенти – чужденци ще започнат обучение при нас в края на октомври. Това са приетите от първата кандидат студентска сесия. В средата на октомври ще има и втора. Има интерес на млади хора от Обединеното кралство, които искат да учат тук. Естествено и от Република Северна Македония“, каза проф. Бозов. Поради липса на висок интерес от страна на българите към Колежа по туризъм, който е към университета – ще се привличат студенти също от чужбина. Засилва се и сътрудничеството с работодателите от района. Има подписано споразумение и с останалите университети, които са представени в Бургас. По думите на професора „Конкуренцията ражда качество“, така че най-старото бургаско висше учебно заведение не се притеснява от другите, най-вече защото те не дублират специалностите, които има в него.

1 100 студенти са приети тази година в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, което е  с 10% повече, сравнено с миналата.  Дипломиралите се са 1395, а в момента в бургаската държавна Алма Матер се обучават 3500 души. Държавната поръчка за обучение в медицинския факултет към университета е увеличена с решение на правителството от 23 на 40 души.

Проф. Терзиева запозна присъстващите с историята на учебното заведение.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
 Карадайъ в Руен: Време е да загърбим разделението и антагонизма
  04.10.2023 17:43      

Няма просперитет в разделено общество Георги Русинов