Събота, 27 Юли 2024
    
Мнения

Борисов: 4 г. разделихме хората като агитки, затова ГЕРБ няма да говори срещу другите, а слага програма

  24.07.2024 10:04  
Борисов: 4 г. разделихме хората като агитки, затова ГЕРБ няма да говори срещу другите, а слага програма

Николай Ненчев е бил 4 г. военен министър, кандидатурата му е добра, каза бившият премиер

Винаги съм бил против да се превръща парламентът от законотворец в подобен присвояващ си функциите на разследващ орган. Винаги съм бил против тези комисии, които се правят. Винагш съм бил против институциите и съдебната власт да се ползват за арбитър между неудовлетворени партии. Ние, партиите, направихме всичко в последните 4 години хората да започнат да започнат да се отвращават от това, което се говори. Да се нападат като врагове, разделихме ги като фенове на агитка. Затова курсът на ГЕРБ е да правим това, което трябва, и  да надграждане по важни за обществото теми, следват религията и етиката.

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. 

По повод прогнозата му за третия мандат Борисов коментира с чувство да хумор: То стана като прогнозата за времето.

Като не се случи нещо с партията победител в първия мандат, няма да се случи и с втория, и с третия, обясни той. Трябва да се върнем към корените на демокрацията - първия, втория, третия. Трябва стабилно управление. Затова съм в уважение към всички останали, но няма как с 18 или 20 депутата да искаш да управляваш 240, допълни той. Но отказа да се меси на президента за датата на изборите.

Борисов коментира и скандала между правителството и президентството относно изпращането на Николай Ненчев за временен посланик в Украйна. 

Научихме се за всяко нещо да наричаме скандал. Не виждам нищо лошо две институции - едната предлага човек, другата казва защо го отхвърля. Това не е скандал, това е институционален спор, допълни Борисов. 

Николай Ненчев е бил мой военен министър, натовски министър 4 г., излъчен от същите тези партии, които сега са в ПП-ДБ, Реформаторски блок тогава. Кандидатурата му е добра, каза бившият премиер. 

 

Ние сме казали, че тези избори, които следват са важни. Много от тези комисии са предложени от тези партии, които трябва да влязат в сгробка. Всички трябва малко да се смирят. 4 г. всичко лошо се изговори. Забранил съм на ГЕРБ в кампанията да нападат която и да е партия, отсече лидерът. Хората трябва да чуят какво предлагаме ние и ако искат да го подкрепят, да гласуват за нас, допълни той.

Тръмп и Харис, САЩ са в основата на атлантизма. Работил съм и с Тръмп, и с Обама. Нашата евроатлантическа насоченост... то става клише вече. Видяхте какви комисии оглавиха от ЕНП, които се борят с корупцията. Само при ГЕРБ дойде Европа, коментира Борисов. 

Да спрем да се показваме всички, да се смирим, да помислим дали след тези избори, които идват трябва с разум да направим нещо добро. Това ще прави ГЕРБ. Другите да си правят комисии, да се хвърлят на прокурор и МВР, да си търсят бухалки, ние ще работим за хората, каза Борисов.

Мисля, че всички лидери ще си вземат поука какво правиха 4 г. един срещу друг, какъв е резултатът им, защо активността пада и колко лош парламент става. Надявам се всички да си вземат поука, както и аз. Затова риториката ни е такава. Някои могат да ме обвинят в мекота, или в мека топлина, ако щете, но това е по-правилно в случая. Няма какво да не съм говорил срещу ПП, ДПС, Възраждане и всички, затова слагаме програма. Защото виждам празнотш, които са важни за България. Следващият ни панел ще е религия и етика в следващия парламент и мисля, че ще намерим голямо мнозинство, за го направим заедно. Споделената отговорност трябва да стане мислене на политиците, обясни Борисов. И допълни, че това може да са последни избори, ако политиците имат разум.

Всички са ми партньори и се отнасям с уважение към тях. Без изключение. Ще разговарям и с БСП, допълни Борисов.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Българският писател и парижанин Димо Райков с думи за откриването на Олимпиадата
  27.07.2024 12:41      

Българският писател Димо Райков, който е роден в Малко Търново, но от 35 години живее в г