Неделя, 01 Сеп 2024
    
Бургас

Фестивалът на фолклорната носия край Жеравна събира любители на традициите

  24.08.2024 11:03  
Фестивалът на фолклорната носия край Жеравна събира любители на традициите

 

Днес продължава фестивалът на фолклорната носия в Жеравна. В продължение на три дни се очакват  над 25 хиляди посетители да се включат в проявите на  шестнадесетото му издание.

Фестивалът се случва в местността Добромерица. Посетителите  обличат носии и нямат право да използват предмети от съвремието.

16 – тото издание предлага богата програма. Ще има представяне на клубове, школи и танцови състави от цялата страна и от чужбина. Участват “100 каба гайди”, тракийският оркестър “Гергьовден”, Етрополската духова музика, певецът Николай Славеев и оркестър „Орфей“ и др. 

Наградата „Апостол на българщината“ тази година ще бъде връчена на Елена Андерсон.

Днес се провеждат конкурсите за старинни женски пафти, за автентични празнични женски и мъжки носии, за автентична женска украса за глава и др.

Вечерта  ще са народни хора и песни около големия огън "Олелията" с фолклорната певица Светла Дукатева, Здравко Мандаджиев, оркестър “Тракийско настроение” и нощно етно фолк джамбуре с Деси Добрева.

В неделния ден веселието продължава до обяд. В последния, неделен ден, след 12.30 на територията на фестивала може да се влиза без заплащане на входна такса и без задължителната носия. И само в този ден е позволено снимането с телефони и фотоапарати.


Айтос