Неделя, 01 Сеп 2024
    
Общество

Кабинетът „Главчев 2” положи клетва пред Народното събрание

  27.08.2024 13:17  
Кабинетът „Главчев 2” положи клетва пред Народното събрание

Президентът подписа указа за назначаване на новата служебна власт

Кабинетът „Главчев 2” положи клетва пред Народното събрание. Това стана на извънредно заседание на парламента, свикано след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на новата служебна власт.

Начело на правителството отново застава Димитър Главчев. Рокада има в МВР, където Калин Стоянов ще бъде сменен от настоящия шеф на Националната полиция Атанас Илков. Смени има и в още два ключови ресора. Мястото на Георги Гвоздейков в Министерството на транспорта заема Красимира Стоянова. С дипломацията и външните работи се заема Иван Кондов.

Преди старта на официалната церемония президентът Румен Радев видя светлина, но не и изход от кризата. „Днес вече имаме назначено правителство и определена дата за изборите. Политическата криза обаче не е отминала. Тя ще намери своето разрешение, когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство, което да излъчи не просто редовно, а ефективно редовно правителство”, подчерта държавният глава.

Колкото до рокадата в МВР, президентът се въздържа от коментар дали има реална смяна на властта там, или не, каквито политически упреци се чуха. „Оставям настрана спекулациите на кого принадлежи Атанас Илков. Това ще покажат неговите действия в предизборната кампания, където МВР има голяма роля за пресичане на купения и контролиран вот. Надявам се да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани”, настоя Радев.

Решението си да го назначи на поста защити новият стар служебен премиер Димитър Главчев: „Не коментирам изказвания на политици. Не знам да има съмнения”.

Основната задача пред новото правителство е провеждането на предсрочните избори. От тях ни делят точно два месеца, в които ще трябва да бъде направена цялата организация. Освен това, заради напредването на времето, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще трябва да подготви проект на бюджет за следващата 2025 г.

Най-бързо трябва да се реагира с номинацията на България за нов европейски комисар. Страната ни има срок до петък да предложи номинациите си пред Брюксел. Димитър Главчев вече обяви, че ще започне разговори с парламентарните формации.