Понеделник, 02 Сеп 2024
    
Бургас

Родители отново недоволни от датите на ваканциите

  02.09.2024 14:06  
Родители отново недоволни от датите на ваканциите

 

Дона МИТЕВА

Отворено писмо от учители и родители с искана промяна на ваканциите е подписано  от Яна Шишкова, водач на Народно движение БудителѢ и  учител по китайски език и култура и публикувано на peticiq.com. В него се казва: „Като водач на Народно движение БудителѢ, учител и родител, се обръщам към Вас, министър Цеков, относно така публикуваната заповед с ваканциите за учебната 2024/2025 г.             

Тези дати са в нарушение на всичко, което се нарича „образование“ и „възпитание“. Те не отразяват нито реалността на годишния календар, нито се проявява уважение към семействата и учителите, нито се спазват законите и дори самата Конституция.

Да припомним, че според министерската заповед есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците – от 4 до 6 април има обявени и междусрочни такива.

„Ваканциите са тема, върху която успешно може всеки да упражнява своето мнение и винаги да има недоволни. По-скоро бих казал, че е грешка когато те се обявяват заедно с почивните дни, защото така се създава илюзията за  това, че има прекалено много ваканции. Трябва да се обявяват отделно само работните дни, в които не се учи. Т.е да се  разграничат празничните дни от неучебните.

Лично смятам, че не е нужно да има толкова дълга лятна ваканция. По-скоро трябва да има на всеки два месеца някаква глътка въздух.  Ако тези един - два дни неучебни се съчетаят и със събота и неделя – и ученици и учители могат да си починат. Т.е няма лошо да има малко по-дълги вътрешни ваканции, които да са за сметка на другите по-големи“, коментира Константин Янков, регионален председател на Синдиката на българските учители.

Той подчерта, че независимо от датите, в които ще бъдат обявени ваканциите има учебен план и разписание, колко продължителна трябва да е учебната година за всеки един клас и това със сигурност се спазва.