Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас Култура

Художникът Георги Динев напуска Бургаската галерия „Петко Задгорски“, търсят му заместник

  03.09.2024 12:13  
Художникът Георги Динев напуска Бургаската галерия „Петко Задгорски“, търсят му заместник

Силвия Шатърова

 

Емблематичният   директор на Бургаската художестдвена галерия „Петко Задгорски“ Георги Динев се разделя с нея. Причината е, че в кря на септември изтича договора  му за управление, а и Динев вече навърши пенсионна възраст. „Уморих се, навърших възраст и смятам да се оттегля,“ заяви  пред „Черноморски фар“  Динев. През неговите организационни ръце преминаха десетки изложби, биеналета „Приятели на морето“ и куп гостуващи национални и международни арт прояви.

Динев бе назначен на поста за първи път след конкурс. Сега се очаква отново да има такъв, отстава открит въпроса кога ще бъде обявен той  от Министерство на културата.  До обявяването и провеждането му Динев ще остане на поста.

Вече в арт средите се говори за рокадата, като в тях се надяват да се намери достоен негов заместник така че да продължи възходящата тенденденция на галерията  като престижен бургаски културен институт.

Възможно е при обявяването на отворен  конкурс новият директор да не е  сред бургаските художници, както това стана с галерията в Казанлък, която се оглави от външен на местната гилдия човек. „Казал съм, че се оттеглям, за да може който има желание да си подготви концепция и да се яви“, каза още Динев.

„Подготвяме тази процедура, но тя минава през одобрение на Министерство на културата. Подготвихме писмо, което ще изпратим до там“, заяви пред „Черноморски фар“ заместник-кметът на Община Бургас Диана Саватева. „Той е прекрасен художник и като такъв иска да е първо художник, а след това администратор“, допълни тя.