Мария Николова
Етнографският музей в Бургас посрещна за пореден път своите гости, за да открият тайните на кулинарията. Редовно регионални и интернационални ястия намират място на трапезата в двора на музея и впечатляват многобройните му посетители.
А за да покаже традиционно печиво се присъедини и Валерия Левкивска. Директорката на Фондация „Обредна култура на Украйна“ приготви в кухнята на музея бял пшеничен хляб, наречен още паляниця. Автентичния украински хляб има специфична форма и символизира щастие и благополучие. Съставките му включват: брашно, вода, парче тесто останало от предишно печене - квас и сол. Паляниця идва от думата изгарям.
Тестото беше приготвено по стара семейна рецепта, а докато чакат на място посетителите изгледаха презентацията „Обреден код. Култура на печене и консумация на хляб в Украйна“, както и да разгледат картини, нарисувани от малките художници, част от артшколата на Юлия Красовска – Yulia Krasovska Art School в Бургас.
Десетки души се събраха предварително и с нетърпение очакваха да се опитат ястието, а мнозина очакват с нетърпение следващото посещение.