Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бизнес

Бургаските нефтохимици отпразнуваха Деня на нефтохимика и 25 години от присъединяването на „Нефтохим“ АД към Групата „ЛУКОЙЛ“

  11.09.2024 10:53  
Бургаските нефтохимици отпразнуваха Деня на нефтохимика и 25 години от присъединяването на „Нефтохим“ АД към Групата „ЛУКОЙЛ“

Събитието събра на едно място ветерани, настоящи работници и служители и техните семейства, за да отпразнуват професионалния празник и важния юбилей

 

 

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД отвори врати за да посрещне своите ветерани и деца на работещи в предприятието. Гостите имаха възможността да се потопят в атмосферата на едно от най-крупните производствени предприятия в България и да се запознаят отблизо с високотехнологичните процеси, които стоят зад производството на различни нефтопродукти. Проведе се панорамна обиколка на технологичните инсталации, както и посещение на музея на дружеството, където младежите се запознаха с историята и развитието на предприятието през годините. В откровен разговор с ръководството на Дружеството и ветераните младежите получиха отговори на вълнуващите ги въпроси за професията на нефтохимика и бъдещето на нефтопреработването. Специалисти от компанията представиха презентации за новите технологии и постижения, които рафинерията е въвела през последните 25 години, след като стана част от Групата „ЛУКОЙЛ“. 

Благодарение на ясната стратегия за развитие и мащабните инвестиции на ЛУКОЙЛ рафинерията премина през пълна модернизация, като внедрените авангардни технологии и модерен мениджмънт я превърнаха в едно от най-модерните и ефективни нефтопреработвателни предприятия в Европа. Изграден с най-крупната инвестиция в историята на завода и за България и с труда на многонационален екип от 4 100 строители и инженери за рекордно краткия срок от три години, модерният комплекс за хидрокрекинг на тежки остатъци се превръща в еталон за ефективност. Достигната е рекордна дълбочина на преработката от 97%, добивът на светли нефтопродукти се повишава от 64 на 81%, индексът на технологична сложност от 9,2 до 14,7 при средно за Европа от 8,5.

Пълната модернизация и оптимизация на производствените процеси, както и професионализмът и всеотдайната работа на работниците и служителите на предприятието, не само повишиха производствената ефективност, но и доведоха до значително намаляване на вредните емисии и подобряване на екологичната устойчивост. Отбелязвайки 25-годишния юбилей, „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ отдава заслужено признание към труда на ветераните-нефтохимици, работниците и служителите – хората, които превърнаха Нефтохим Бургас в символ на стабилност, иновации и устойчиво развитие. Денят на нефтохимика е празник, който отбелязват стотици семейства в гр. Бургас.

Празничният концерт в Летния театър в Бургас събра стотици гости, включително ръководството на предприятието, представители на местната власт и партньори. Председателят на Управителния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД и Президентът на Синдиката на българските нефтохимици „ЛУКОЙЛ“ поздравиха нефтохимиците, ветераните-нефтохимици и организациите-партньори с Деня на нефтохимика, 25-та годишнина от присъединяването на „НЕФТОХИМ“ АД към Групата „ЛУКОЙЛ“ и 20-та годишнина от създаването на Синдиката на българските нефтохимици „ЛУКОЙЛ“, като отправиха благодарност към всички нефтохимици, които през годините са посветили своя труд и опит на развитието на комбината и продължават да допринасят за неговото устойчиво бъдеще. На сцената на Летния театър, под аплодисментите на колегите си заслужили нефтохимици бяха наградени за изключителните им достижения и значителен принос за успехите на предприятието.

Концертът предложи богата програма с участието на известни български изпълнители и ансамбли, които създадоха незабравимо настроение за всички присъстващи. Празничната атмосфера, изпълнена с музика, танци и много емоции, обедини поколенията нефтохимици, които с гордост отбелязаха постиженията на своето предприятие. От сцената на Летния театър своите поздрави към нефтохимиците отправиха децата от ДГ „Вълшебство“ и танцова школа „Тиара“, гайдарският състав към училище „Добри Чинтулов“, клуб по спортни танци „Бургас-1975“ фолклорен ансамбъл „Странджа“, Никол Мерджанова, Нели Петкова, Владимир Михайлов и група  REWIND, Виктор Калев и легендата на българската естрада Георги Христов.

С този празничен ден бургаските нефтохимици не само почетоха своята дългогодишна традиция, но и погледнаха уверено към бъдещето, водени от амбицията за устойчиво развитие и непрекъснато усъвършенстване на предприятието, което ще продължава да заема значимо място в българската икономика и европейската нефтопреработваща индустрия.