Вторник, 17 Сеп 2024
    
Созопол

Созопол отново ще домакинства научен форум на НАТО

  12.09.2024 14:55  
Созопол отново ще домакинства научен форум на НАТО

 

От 14-ти до 22-ри септември 2024 г. в Созопол, с финансовата помощ от НАТО по програмата „Наука за мир и сигурност“, ще се проведе научен форум посветен на най-новите достижения в областта на наноматериалите и нанотехнологиите използвани в различни сфери на сигурността.

Директори на форума ще бъдат проф. Пламен Петков от Химикотехнологичен и металургичен университет – София и проф. Мохамед Ашур от университета в Кенитра, Мароко. В него участват над 80 учени от 15 страни, членки и партньори на НАТО (САЩ, Германия, Италия, Испания, Португалия, Унгария, Полша, Украйна и др.).

Специално участие ще вземат представители на страни партньори на НАТО от т.нар. Средиземноморски Диалог, включващи Мароко и Египет. Българската наука ще бъде представена при лекторите от проф. Пламен Петков от ХТМУ-София, проф. Георги Вайсилов от Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ и проф. Маргарита Апостолова от Българска Академия на Науките, а сред младите участници ще има представители на ХТМУ-София, СУ „Св. Климент Охридски“, Тракийски Университет и няколко института на Българската Академия на Науките.

Непрекъснато нарастващите изисквания към различни сектори на сигурността, например в областта на информационните технологии и киберзащитата, биотехнологиите, производството и съхранението на енергията, ранното откриване и защитата от химически, биологични, радиологични и ядрени агенти са възможни с използването на най-новите постижения на нанотехнологиите.

Новите функционални материали, устройства и системи, позволяващи контрол на материята на атомно и молекулярно ниво, трябва да посрещнат предизвикателствата на сигурността на съвременното общество.

Наноструктурните материали притежават уникални механични, електрически, оптични, магнитни и биологични свойства, които са напълно различни от тези на конвенционалните материали с микро- или милиметрови размери. В този смисъл наноматериалите и нанотехнологиите имат потенциал да бъдат основните движещи сили при разработването на нови концепции за сигурност и безопасност, изискващи общите усилия на учени от различни държави и от различни области на науката - химия, физика, биология, материалознание и инженерни науки.

Наред с интензивната научна програма, гостите от четири континента ще имат възможност да се запознаят с историята и забележителностите на Созопол, с български традиции, култура и кухня.

Това ще бъде седмият поред научен форум, финансово подкрепен от НАТО по програмата „Наука за мир и сигурност“, който е организиран със съдействието на общинския съвет и Община Созопол.