Сряда, 18 Сеп 2024
    
Малко Търново

Малко Търново -домакин на първия Фестивал на обредния хляб в Странджа

  14.09.2024 09:22  


Първия Фестивал на обредния хляб в Странджа продължава и днес в Малко Търново. Той започна вчера с богата палитра от прояви.

Изложбата "Просфора. Хляб и литургия", организирана от Националния етнографски музей към БАН постави основите на празника с исторически и духовен контекст, невероятния концерт на академичния хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" от Пловдив в църквата "Света Троица", фолклорните изпълнения на местния състав „Филек“ и състава към Пенсионерски клуб - Пристанище Бургас под ръководството на Стоя Янчева заразиха с настроение.

Малките в това време научиха традиционни техники за месене и печене на обредни сладки, след това по-големите се включиха в кулинарна работилница, посветена на тайната на приготвянето на квас, месене и оформяне на хляб с помощта на майстори хлебари от Пекарна ЯТ, а хорцата на площада, разбира се, бяха с участието на ФК „Настроение“.

Официалното откриване на Фестивала на обредния хляб е днес, когато кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев  направи своето обръщение към публиката.