Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас

Христова възраст чества Бургаският свободен университет

  18.09.2024 14:45  
Христова възраст чества Бургаският свободен университет

Кметът поздрави ръководството и студентите

33 години от своето създаване отбелязва днес една от най-  динамично развиващите се и все по-предпочитана от български и чуждестранни студенти образователна институция – Бургаски свободен университет.

На 18 септември 1991 г. Великото народно събрание взема решение и дава статут на висше училище на БСУ. Тази дата става и важна част от новата история на града ни, който има амбицията и уверено върви към мечтата си да се превърне във водещ образователен център.

Бургаският свободен университет е един от първите три частни университета в страната. Той полага много основи за успешни образователни практики от създаването си досега.

Откриване на първата учебна година

Идеята за „раждането“ на БСУ е на група интелектуалци и общественици, които са изправени пред сложни предизвикателства, докато я реализират.

Паметно е откриването на първата учебна година на БСУ, когато Гиньо Ганев връчва на ректора проф. Данаил Бончев решението на Великото народно събрание от 18.09.1991 г.

Друга важна дата за Бургас и българското образование е откриването на новата сграда на университета на 31.10.2004 г.

„Бургаският свободен университет винаги е бил стълб на висшето образование в нашия град, защото дава път за усъвършенстване и перспектива за добра реализация в професионален план на младите хора от региона и страната.

Уверен съм, че академичното ръководство, преподавателите и студентите на Бургаския свободен университет ще продължават да работят успешно по реализирането на важни за науката и бизнеса проекти и ще прославят града ни“, се казва в приветствие на кмета Димитър Николов.