Петък, 27 Сеп 2024
    
Общество

Днес е Световният ден за борба с Алцхаймер

  21.09.2024 09:41  
Днес е Световният ден за борба с Алцхаймер

Днес, 21 септември е Световният ден за борба с Алцхаймер.
Повечето хора смятат, че деменцията е просто да забравяш. Деменцията е много повече от това! За да разберете как всъщност изглежда деменцията, отидете на пътешествие с въображение.
Представете си, че се събуждате сутрин и сте в непозната къща, в непознато легло и в къщата има някой, когото никога не сте виждали преди. Знаеш, че някой ти е откраднал портфейла и парите.
А сега си представете, че не знаете къде е банята, как се взема чаша вода и не знаете ден ли е или нощ. Виждате хора, влизащи през прозорците, подът гори и се чудите къде е отишла майка ви и кога ще се върне, майка, починала преди повече от 50 години. Тревожите се за дъщерите си и защо още не са се прибрали от училище, въпреки че са на 40 и 50 години.
Тялото ти е толкова сковано и твърдо, че ходенето е трудно. Не можете да си режете ноктите на краката или да си измиете краката. Не сте се къпали или сменяли дрехите си от дни, но в ума си просто сте взели душ и сте облякли чисти дрехи. Знаеш, че трябва да се бръснеш, но не помниш как или вярваш, че използваш гребен като бръснач.
Имаш какво да кажеш, но след 2 или 3 думи забравяш какво е било. Опитваш се да кажеш обща дума, но излиза само безсмислици. Никой не те разбира, затова просто се предаваш.
Винаги сте били търпеливи и мили към всички, вашият съпруг никога не ви е виждал да изпускате самообладание или да кажете груба дума. Винаги си поставял техните нужди над собствените си. Сега ги псувате, мятате неща, заплашвате тях и другите, и им казвате ежедневно да излизат от къщата ви.

Връзката ви с Бог е била най-важната част от живота ви. Сега не разбирате кой е Бог.
Обичате да пътувате и да ходите на места, но сега изпадате в пристъп, когато сте далеч от дома за повече от няколко минути.
Не знаете кой месец, година, ден, час или сезон е. Не познавате никого около себе си и всички, и всичко е странно.
Това са само няколко неща, през които страдащият от деменция преминава ежедневно.
Така че, когато чуете, че някой има деменция, помислете какво всъщност означава това!

В Бургас вече функционира Социална градина за възрастни с деменция "Грижовник", която се приема от тях и техните близки изключително добре.