Петък, 27 Сеп 2024
    
Бизнес Камено

Слаба реколта от слънчоглед и царевица

  23.09.2024 12:29  

Слънчогледът узря рано, без да оформи големи пити

 

Рано приключва прибирането им заради жегите

Дона МИТЕВА

Ниски добиви от слънчоглед и царевица отчитат земеделските стопани от региона. Загубите за производителите са драстични, а двете култури няма с какво да бъдат заменени, затова трябва да се работи в посока напояване.

„При слънчогледа добивът е между 100 и 120 килограма при нас. Миналата година стигаха до 150, което пак е ниско. Исторически погледнато, не е имало по-нисък добив на слънчоглед в страната за последните 30 години. При 100 кг добив от декар и цена 85 лева – положението не е лошо, а направо трагично. И то цената е да се закара до преработвателя. Само рентата не може да бъде покрита от такъв приход.

Добивът при царевицата е до 200 килограма, а в най-добрия случай до 250 от декар, което е поне четири пъти по-ниско от онова, което е добивано. През миналата година, която също беше сушава, неполивната царевица бе дала по 420 – 450 кг/дка, което не е хубав добив, но поне може да се говори за нулеви разходи. При царевицата цената е 0.35 - 0.36 лв. за килограм, закарана до пристанище.

 

Председателят на Националното сдружение на зърнопроизводителите Илия Проданов обича работата на полето с отличната техника, която има

От Европейските центрове за климатични промени и анализи излязоха с доклади, в които се казва, че България се намира в най-сухата си година от 35 години насам и очаква най-ниската си реколта на царевица“, коментира Илия Проданов, председател на НАЗ, и допълва: „Сушата ни удари много жестоко тази година. На стопаните не им излиза сметката.

Ниските добиви на царевица няма да повлияят върху животновъдството, защото са достатъчни да задоволят нуждите му.

„Що се отнася до производството на олио, с което пряко се свързва добивът на слънчоглед, производителите му няма как да са притеснени, защото въпреки всичко се произвежда достатъчно. Проблемът си остава отново у производителите на слънчоглед, които няма как да получат адекватен приход. А вероятно и за преработвателите, които най-вероятно няма да натоварят на сто процента мощностите си“, допълва той, допълвайки, че добивите в Румъния и Украйна също са лоши, но това не пречи да се внася и нерафинирано олио от Украйна и да се дообработва у нас.