Понеделник, 30 Сеп 2024
    
Бизнес

Ще има ли увеличение на цената на олиото

  30.09.2024 17:00  
Ще има ли увеличение на цената на олиото

 

Проблемът е слабата реколта от слънчоглед тази година

Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Европейският пазар ще компенсира евентуален недостиг у нас и дори да има увеличение, няма да е с повече от 10%, посочиха експерти.

Чувствително увеличение в цената на олиото, за каквото предупреждават производители и преработватели на слънчоглед, няма да има. Европейският и световният пазар са баласирани и цените остават непроменени повече от половин година, казва Владимир Иванов. не очаква резки промени и у нас.

 „Винаги, когато родното производство е по-малко, не е добре. Но на пазара празно няма. Естествено ще компенсираме високата вътрешна цена с цена от внос", поясни Иванов.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата категорично отрече ситуация като тази от преди две години, когато цената на олиото скочи със 100%.

"Ако има някакво покачване, то ще е с малки проценти, ще е плавно и в никакъв случай няма да се видим в ситуацията от 2021-2022 година. Ще има ситуация - може би между 5 и 10%. Много силен вероятностен фактор е как то ще съчетае търсенето и предлагането, но в никакъв случай няма да видим екстремни кризи", заключи Владимир Иванов.

 


Бизнес Камено
Бизнес Общество
Бизнес Бургас
Бизнес Бургас