Петък, 27 Сеп 2024
    
Бургас Мнения

Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия: Притеснява ни безконтролното раздаване на лекарства

  23.09.2024 15:15  
Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия:  Притеснява ни безконтролното раздаване на лекарства

 

Дона МИТЕВА

Възможността за поставянето на вендинг автомати за лекарства вдигна на крак специалистите от аптечния бранш. Тя е част от промените, приети на първо четене в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина по предложение на ПП „Възраждане“. От Българския фармацевтичен съюз настояват да се проведе широко обществено обсъждане със специалисти. Фармацевтите не отхвърлят съвсем идеята, но настояват тя да е съобразена със здравето и живота на пациентите.

В момента обичайна практика, там където няма аптеки, е кметът на селото или кметският наместник да обира рецептурните книжки и рецептите заедно с парите на живеещите в селата и да пазарува „накуп“ от някоя аптека в града, когато ходи там. Тази задача понякога се възлага и на шофьорите на училищните автобуси.

„Нашите притеснения са, че разполагането на апарати, в които има лекарства на места, където не може да бъде осъществен контрол, и на всичкото отгоре финансирани с държавни средства, е необосновано. При положение че има методика на Националната здравноосигурителна каса, която от миналата година работи много добре за финансиране на аптеки, които отварят в населени места, където няма такова обслужване. Има вече доста отворени такива, дори и денонощни аптеки по малки населени места. И този механизъм може да бъде усъвършенстван“, категорична е Любима Бургазлиева.

По нейни думи следва да се инвестира в медицинските специалисти и да бъде субсидирана дейността по отваряне на аптеки. А това хората да си вземат лекарствата от автомати като кока-кола или храна е „пълен абсурд“.

„Нямаме нищо против автоматите, но те да бъдат физически свързани с аптеки. А още по-добре е да се субсидират фармацевти да отварят аптеки в малките населени места, защото на тези хора там им трябват лекарства по Здравна каса, а не аналгин и кислородна вода.

И  сега има аптеки, които имат такива апарати, но лекарствата, де факто, са вътре в аптеката и се съхраняват правилно. Откъде можем да знаем ние в кметството на селото кой ще отиде да слага лекарствата, ще следи ли срока им на годност. Ами ако човек си вземе грешно лекарство, как ще го върне.

Притеснява ни безконтролното раздаване на лекарства. Страхуваме се, че става дума за защита на някакви корпоративни интереси.

Да не забравяме, че и лекарите също имат право да продават лекарства. Общо практикуващите по селата продават, и то лекарства по рецепта. Е, не могат да изпълняват такива по Здравна каса.

Лично аз не намирам никаква полза от тези вендинг автомати нито за пациентите, нито за фармацевтите. Мисля, че трябва да се водят още доста разговори, и то в които ние като професионалисти трябва да присъстваме. И тогава да се вземе решение.

С колегите се събираме и обсъждаме, готови сме и под някаква форма да изразим своето несъгласие и да протестираме.

Изключително неприятно е да установяваме как се внасят законодателни промени без да се коментира това със специалисти“, заключи фармацевтката.

Според Фармацевтичния съюз издаването на разрешение за аптеки трябва да се извършва на демографски принцип.