Петък, 27 Сеп 2024
    
Бизнес Бургас

„БМФ Порт Бургас“ АД завърши важен проект за развитието на пристанищната инфраструктура

  26.09.2024 16:20  
„БМФ Порт Бургас“ АД завърши важен проект за развитието на пристанищната инфраструктура

Очаква се реализацията на две нови корабни места и модернизирана делова зона в  бургаското пристанище

 

Днес в Международен Конгресен Център Бургас се проведе официална церемония по повод успешното приключване на проект: „Портал от Черно море към основен коридор Ориент/Източно Средиземноморие. Проучвания за развитието на основната инфраструктура на Пристанище Бургас-2020-BG-TMC-0014-S“.  Домакин на събитието бе „БМФ Порт Бургас“ АД, а проектът е насочен към модернизация на инфраструктурата на терминали „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ на Пристанище Бургас.

На събитието присъстваха Заместник-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров, кметът на Бургас Димитър Николов, Директорът на дирекция „Морска администрация” - Бургас к.д.п. Александър Илиев, Изпълнителният директор на „БМФ Порт Бургас” АД Борис Балев, представители на местната власт, партньори и експерти. Всички те изказаха изключително задоволство от постиженията и значимостта на инициативата, както за транспортния сектор, така и за икономическо развитие на регион Бургас и България.

Изпълнителният директор на „БМФ Порт Бургас“ АД Борис Балев благодари на всички участници и партньори за подкрепата. „Това е вторият успешно приключен европроект на дружеството ни и в момента работим по още други два. Силно се надявам, че проектите ще се разрастват и ще осъществяваме нови инициативи, които да допринесат за развитието на пристанището. В Бургаски регион има реализирани много успешни европроекти, благодарение и на кмета на гр. Бургас г-н Димитър Николов, а ние вярваме, че с общи усилия можем да продължим традицията и занапред”, подчерта Борис Балев.

Заместник-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров отбеляза,  че този проект е поредното разширение на капацитета на пристанище Бургас. След неговата техническа реализация, Бургас ще има нови корабни места. Градът ще разполага с модернизирана делова зона в бургаското пристанище и ще се превърне във врата на ЕС към Черно море.

Кметът на Бургас Димитър Николов нарече концесията на „БМФ Порт Бургас” АД класически пример за работеща симбиоза между една частна компания, държава и местна власт. „Дружеството увеличи работните места и заплатите, както и удовлетвореността на служителите, които работят в тази компания. Всички колеги по веригата работиха по този проект в абсолютен синхрон. Документацията се придвижваше изключително бързо. Находчивостта, гъвкавостта на една частна компания направи така, че от Европа да се осигурят грантове със средства, за да стане Бургас по-конкурентен. Няма по-хубаво от това. Сега дойде време Бургас да се превърне в много по-активен участник в картата на глобалната логистика в Европа, в Средния Изток и на Запад.”, сподели той.

Директорът на дирекция Морска администрация - Бургас к.п.д. Александър Илиев добави: „С този проект кейовият фронт ще се увеличи с 310 метра, ще могат да застават големи кораби с размер 80 000 бруто тона, ще могат да се обработват значителни количества контейнери, ще се развие 20-А корабно място, където очакваме да застават кораби с газене до 11,5 метра. Очакваме увеличаване капацитета на пристанище Бургас, както в развитието на наливни и генерални товари.”

В рамките на заданието са изпълнени предпроектни проучвания и проектиране на нов пирс за наливни товари на терминал „Бургас Изток-2“ и ново дълбоководно корабно място за обработка на генерални товари и контейнери на терминал „Бургас Запад“. Новият пирс ще обслужва кораби с капацитет до 40,000 бруто тонаж и дължина до 180 м. Новото корабно място на терминал „Бургас Запад“ ще бъде с дължина 310 м и дълбочина 15.50 м пред кея и ще има възможност да обслужва кораби с капацитет до 80,000 бруто тонаж. Предвижда се и изграждане на нова стоманобетонова настилка с площ от 150 дка в тила на корабното място.

Инициативата за модернизация на пристанищната инфраструктура значително ще подобри транспортната свързаност, като повиши ефективността на товаро-разтоварните дейности и разшири капацитета за обработка на по-големи кораби и разнообразни товари. Това не само ще оптимизира логистичните процеси, но и ще направи пристанището по-конкурентоспособно, привличайки нови инвестиции и създавайки условия за икономически растеж в региона.

Модернизацията на терминалите „Бургас Изток-2“ и „Бургас Запад“, оперирани от „БМФ Порт Бургас“ АД, ще затвърди позицията на Бургас като важен логистичен център в международните търговски маршрути, свързващи Черно море с основни европейски транспортни коридори. Освен икономическите ползи, чрез проекта ще се завишат екологичните стандарти, намалявайки емисиите и влиянието върху околната среда, чрез по-ефективни и екологосъобразни технологии.

Проектът е съфинансиран по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Транспорт“, като общата му стойност е над 2 млн. лв.