Петък, 27 Сеп 2024
    
Бургас Поморие Приморско Руен Средец Сунгурларе

Осем училища не си намериха директори, кандидати се провалиха на изпита

  27.09.2024 15:06  
Осем училища не си намериха директори, кандидати се провалиха на изпита

 

Дона МИТЕВА

Осем училища от обявените 32 във втория конкурс за директори, който приключи почти със старта на учебната година,  останаха без назначени директори. Те се намират в малки населени места в общините Средец, Сунгурларе, Поморие, Приморско, Несебър, Карнобат и Руен, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Петя Петрова.

За две от тях изобщо нямаше кандидати и затова конкурсите  бяха прекратени. Те са в община Руен - Основно училище „Иван Вазов“ в село Струя и Основно училище „Христо Ботев“ в село Череша.

Явилите се кандидати в останалите шест училища не преминаха успешно първия етап на конкурса. Тестът за тях се оказа големият препъни камък. На него кандидатите трябваше да съберат минимум тридесет точки.

13 от явилите се 41 кандидати за директори на училища в областта не успяха да издържат теста. Резултатите в бургаско не се различават от тези в цялата страна, където МОН обобщи, че почти 1/3 от явилите се на конкурса за директори не са успели да прескочат първата част от надпреварата.

23 училища  общо в област Бургас имат новоназначени директори, като 13 от тях са в Бургас.