Петък, 04 Oct 2024
    
Бургас Крими

В какво е обвинен Левон Манукян

  01.10.2024 13:21  
В какво е обвинен Левон Манукян

Диригентът Левон Манукян е обвинен за фиктивни назначения и е заподозрян за източването на държавни средства в огромни размери. В престъпната схема са участвали десетки хора. Срещу Манукян е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в големи размери.

Според държавното обвинение в началото на септември в трупата в Разград са започнали работа над 40 души, които вземали драстично по-високи заплати от старите служители. Те били предимно от Перник, уговорени от Атанас Георгиев,  представящ се като каскадьор на свободна практика. Хората не получавали заплатите си, но са им плащани осигуровките. Парите прибирал приближен до Левон Манукян.

Пуснаха под парична гаранция маестро Левон Манукян, съдействал на разследващите

Само за три дни през септември бюджетът на театъра и филхармонията в Разград за заплати е бил 1 млн. и 700 хил., докато през август са дадени около 164 хил. лв.

На Инспектората към Министерството на културата е възложено извършване на проверка за изясняване на всички факти и обстоятелства за периода на неговото управление. В контекста на случилото се Министерството на културата планира проверки на всички второстепенни разпоредители с бюджетни средства в областта на сценичните изкуства.

Прокурор Галин Гаврилов от пловдивската прокуратура, коментира пред Нова телевизия: „Работниците по този договор никога не са посещавали Разград, никога не са давали труд в полза на работодателя. Единственото, което са правили е да предоставят личните си данни. Говоря за повече от 40 лица, установени за театъра в Разград. Срещу това са получавали трудов договор и огромно по мащабите си възнаграждение, в сравнение с възнагражденията на служителите в театъра, които реално работят в театъра“.

Запитан дали тази схема е била прилагана и в театъра в Смолян и има ли вече арестувани там, прокурор Гаврилов заяви: „В момента събираме доказателства, т.е. няма задържани лица от Смолян”.


Анкета

Мнения