Понеделник, 07 Oct 2024
    
Бургас Култура

Отново се повдига темата за използването Дома на писателя

  01.10.2024 14:13  
Отново се повдига темата за използването Дома на  писателя

 

Дона МИТЕВА

Писмо от Бургаското независимо женско дружество „Самосъзнание“, подписано от инж. Снежана Стоянова, председател на дружеството, повдига отново един стар въпрос – за използването на сегашния Дом на писателите пред Общинския съвет.

В писмото се припомня, че сградата на ул. „Вола“1 е построена през 1934 г. със средства на Бургаското женско дружество „Самосъзнание“ и с дарения, и е предназначена „за децата на Бургас“  - като „дневен детски приют“.  Проследява се историята около използването на въпросната сграда, отнемането й през 1944 г. и национализирането й през1950 г. , както и нейното реставриране и превръщането й в Дом на писателя.

От Дружеството описват подробно историята на сградата и настояват: „Бургаското независимо женско дружество Самосъзнание да има право да ползва сградата за културни, образователни и благотворителни дейности, като едното от двете налични малки помещения се предостави на дружеството. В сградата да има кът на Жени Божилова Патева и вместо надписа „Кафе с автограф“ да се напише: „Културно – образователен дом „Жени Божилова Патева“.“

В писмото още се иска: „да се изясни въпросът: Сдружението „Бургаска  писателска общност“ има ли право да взема наеми от ползватели на залата в сградата, както и от собственика на частното кафене във въпросната сграда / принудителни дарения/.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Делян Пеевски: Всяко ново начало е пътят към по-хубавото утре
  06.10.2024 08:52      

  Всяко ново начало е пътят към по-хубавото утре. Това заяви председателят на ДПС и