Сряда, 16 Oct 2024
    
Средец

Изграждат нов дом за стари хора в Средец

  08.10.2024 10:38  
Изграждат нов дом за стари хора в Средец

 

 

                                                                                          ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

 

 

по проект    BG-RRP-11.010-0037 "ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА-НОВО СТРОИТЕЛСТВО И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СЪЩЕСТВУВАЩИ СГРАДИ В УПИ III, КВ.17 ПО ПЛАНА НА ГР. СРЕДЕЦ"

           

На 04.10.2024 г. “Зелената къща“  в гр. Средец се проведе стартираща пресконференция по проект„Дом за стари хора-ново строителство и реконструкция на съществуващи сгради в УПИ III, кв.17 по плана на гр. Средец". Проектът се реализира  в рамките на Инвестиция „Модернизиране на дългосрочната грижа“ към Национален план за възстановяване  и устойчивост, Процедура BG-RRP-11.010 „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“.

Община Средец е конкретен краен получател по проекта.

Проектът е първия, който община Средец изпълнява по Национален план за възстановяване и устойчивост. Инвестицията е на стойност 3 233 249,56 лева , от които 2 704 041,30 лева от Механизма за възстановяване и устойчивост  и 529 208,26 лева данък върху добавената стойност, като не е необходим собствен принос.

Продължителността на проекта е до  31.12.2025 г.

По време на пресконференцията бяха представени целите дейностите и очакваните резултати от изпълнението им, а именно:

- строителство на нова сграда – Дом за стари хора  за общо 29 бр. потребители, с цел предоставяне на необходимите жилищни апартаменти, санитарни възли и функционални помещения, които да отговорят на нуждите на потребителите за независим живот и насърчаване на тяхната самостоятелност.

- преустройство и реконструкция на съществуващата жилищна група за постоянно обитаване, която да отговаря на изискванията за общо 16 бр. настанени потребители самостоятелно или по двойки.

Предвидено е обзавеждане и оборудване, което ще осигури безопасна и сигурна среда за възрастни хора в надтрудоспособна възраст и   домашен уют и комфорт на потребителите.

 - изграждане   на  фотоволтаична електроцентрала за собствено потребление.

На събитието присъстваха Кметът на община инж. Иван Кичев, зам.- кмет Йона Чобанова  и  Секретар на община Средец г-жа Ирина Тодорова.

Кметът поздрави екипа за управление на проекта и пожела успешна и ползотворна работа, за да може в края на 2025 г. възрастните хора, потребители на ДСХ, да заживеят в един нов съвременен дом, който да удовлетворява желанията за пълноценен живот на всеки от тях.

Заместник кмет на община Средец Йона Чобанова, уведоми присъстващите, че в момента се подготвя етаж от сградата на общежитието в града , за да стане възможно преместването на потребителите за периода на извършване на строителните дейности.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Цончо Ганев: „Възраждане“ е единственият гарант за мир
  16.10.2024 10:18      

Опасността от разрастване на военните конфликти в Украйна и в Близкия Изток и въвличането и на Бъ