Сряда, 16 Oct 2024
    
Бургас Общество

112 български учени математици настояват за разширяване приема в математическите гимназии в 5 клас

  08.10.2024 11:37  
112 български учени математици настояват за разширяване приема в математическите гимназии в 5 клас

 

112 български учени математици се обявиха в призив към МОН за разширяването на приема в математически гимназии в 5 клас. Те вярват, че усвояването на този интелектуален потенциал в прогимназиалния етап е фундаментално както за вдигане нивото на образованието, така и за по-големия поток от силни кадри за университетите и индустрията. Успешното развиване на силни кадри е ключ към подем, иновации и по-висок стандарт на живот в  България.

С призива до МОН се настоява да бъде премахнато ограничението, формулирано в чл. 50, ал. 3 на Наредба № 10 на МОН, с което се указва, че максималният брой ученици в паралелки с профил “Математика” не трябва да надвишава 2% от всички, които завършват в областта. Това ограничение е дискриминативно. За целта се иска допускане разширяването на приема в профилирани математически паралелки, който да отговори на нуждите на добре подготвените деца по математика в пети клас.

В момента при прием от 1300 деца в страната, най-добрите 600 остават извън приема.

С акта си на подкрепа към каузата на младите математически таланти, най-образованите граждани на нашето общество показват солидарност към младите хора и изразяват силно желание за промяна модела на средното математическо образование.

Искането е подписано от 27 професора, 45 доцента, 23 главни асистента и 10 асистента от 15 български университета и научни институти.  Подкрепа от 102 докторски титли за невръстните математически таланти на България.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Цончо Ганев: „Възраждане“ е единственият гарант за мир
  16.10.2024 10:18      

Опасността от разрастване на военните конфликти в Украйна и в Близкия Изток и въвличането и на Бъ