Събота, 12 Oct 2024
    
Култура

Как се стигна до трагичния инцидент с Кирил Маричков

  12.10.2024 08:08  
Как се стигна до трагичния инцидент с Кирил Маричков

Кирил Маричков си отиде в петък късно вечерта. Легендарният музикант е паднал от сцената преди концерта на „Фондацията“ във врачанското село Селановци. Малко преди събитието певецът се е качил на сцената, за да може да се направи предварителната подготовка. Движейки се по сцената, Маричков се спъва, не е ясно в какво, пада от около един метър височина по много лош начин. 

На площада, където е сцената, е било пълно с хора, които с нетърпение са очаквали да започне концерта. След инцидента хората започнали веднага да се опитват да му помогнат. Извикан е бил екип на Спешния център в Оряхово, който пристига за 7 минути. Лекарите започват незабавна реанимация, но за съжаление, между Селановци и Оряхово той губи битката за живота си. 

Все още няма официална позиция по случая. Но първоначалният оглед на разследващите сочи версията за нещастен случай

От малък свири на пиано, кларнет, бас-китара и китара. Като своя житейска грешка отчита факта, че завършва инженерство, вместо Консерваторията. Но музиката побеждава. И така... до последния му дъх. 

Незабравимият Кирил Маричков - една легенда отлетя завинаги


През 1967 заедно с барабаниста й създават група  "Щурците”, която съществува активно 30 години.  С "Щурците" има 12 издадени албума и безброй турнета. В своята дискография има два издадени солови албума. Успоредно с музикалната си кариера, солова и към “Щурците", Кирил Маричков се изявява и като филмов композитор. През 1992 година заедно с басиста на “Тангра” , Константин Марков, основават “Рок радио "Тангра". Автор е на повече от 150 песни.

В списъка на създадените от него песни са хитове като "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "Конникът", "Клетва", "Вълшебен цвят". "Щурците", наред с ФСБ, "Сигнал" и "Ахат", са една от най-влиятелните български рок групи на 20 век.

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на "Щурците", Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. От 2013 г. е член на супергрупата "Фондацията" заедно с Добрин Векилов - Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански.