Сряда, 16 Oct 2024
    
Бургас

Международни експерти преобразяват „Дупката“

  14.10.2024 12:00  
Международни експерти преобразяват „Дупката“

Обществени обсъждания. Гражданите ще имат последната дума, администрацията обещава до две години нова визия на мястото

 

Георги РУСИНОВ

 

Над 30 години бургазлии чакат сагата с „Дупката“ да се разреши, а сега след като вече има съдебно решение за подялба на терена, от Община Бургас идва добра новина. Язвата в центъра на града ще се преобрази след две години, заявиха ексклузивно за „Черноморски фар“ от администрацията на кмета Димитър Николов. Такъв срок си е поставила Община Бургас, докато се проведат всички необходими за това процедури.

„Възнамеряваме да проведем международен конкурс за предпроектни проучвания за изработването на идеен проект за мястото на бившия ГУМ. Резултатите ще бъдат представени пред обществеността. Предвид необходимите процедури, провеждането на допитване сред бургазлии и изготвянето на проучванията, реално дейности по облагородяване на мястото може да започнат след две години“, отговарят на въпрос на изданието ни кога теренът ще бъде облагороден.

 

Краят на епичен съдебен спор

 

„Дупката“ е с обща площ от 11 627 кв. м, като най-големият дял от 10 989 кв. м принадлежи на Община Бургас. Останалите около 638 кв. м са собственост на частни фирми, включително „Музеум“ ООД, „Трендекс България“ ЕООД, „Търговски дом“ ООД и „Мариета“ ООД. Споровете между тези собственици и общината датират още от 2013 г., когато бе заведено дело за делба на имота.

През годините плановете за развитието на „Дупката“ се променяха многократно. Според Общия устройствен план от 2011-а мястото е предвидено за изграждане на административни, търговски, социални, учебни и културни сгради. През 2018-а обаче Община Бургас изменя Подробния устройствен план, превръщайки терена в зона за озеленяване, експозиционен и информационен център. Това решение е обжалвано през 2021-ва, а Върховният административен съд го отменя, позовавайки се на незаконосъобразност и наличие на висящи дела за подялба на имота.

Окончателното съдебно решение за подялба на терена бе взето през август 2024-а, с което приключиха дългогодишните спорове. Решението разпределя терена между Община Бургас и частните собственици, което позволява да се стартират реални действия за бъдещето на „Дупката“.

От тогава очакванията са да започнат конкретни стъпки по благоустрояването на терена, който има потенциал да се превърне в модерен и функционален обект, обслужващ както местните жители, така и туристите.

 

Vox populi vox Dei

 

Под публикация на кмета Димитър Николов в социалните мрежи веднага след съдебното решение, бургазлии продължават активно да изразяват мнения за това какво трябва да се построи на мястото на така наречената „Дупка“. Коментарите са близо 800. Гражданите предлагат различни идеи, вариращи от зелени площи до културни и развлекателни обекти.

Адвокат Иво Баев, председател на Правната комисия към Общински съвет – Бургас, споделя, че е наблюдавал делата, свързани с имота, и изразява удовлетворение от постигнатите резултати.

„Мога със задоволство и признание за професионалната работа да кажа, че беше проведена особено добра защита на интересите на общината и на бургаските граждани“, пише Баев.

Той подчертава усилията на правната дирекция и ръководителя ѝ Златина Георгиева, като хвали нейния професионализъм и успех в уреждането на спорните въпроси.

От коментарите е видно едно – много граждани настояват за повече зеленина в центъра на града. Димитър Данев е категоричен: „Дървета! Дървета! Дървета! За да има въздух в центъра!“, докато Илияна Роева допълва, че „площадът е изключително сив и мрачен“ и предлага да се създаде парк с много дървета и модернизирана детска площадка. Тя също така призовава за повече озеленяване на улица „Богориди“, отбелязвайки, че „саксиите с пара не заменят нуждата от сянка и зеленина“.

Подобни идеи за повече природа и зелени пространства изказват и други граждани. Радостина Атанасова предлага „увеселителен парк, с атракции за малки и големи“, а Живка Димитрова се надява да види парк с много цветя и задължително шадраван. Роси Петрова мечтае за „мини етно селище с много зеленина и малки дюкянчета“, където да се показват занаяти, типични за региона, а Ася Петрова настоява: „Парк, разбира се, и моля да не съсипвате повече дървета!“.

Яница Терзиева обаче смята, че в града има достатъчно зелени площи.

„Цяла Морска градина имате и още паркове искате. Да не говорим за останалите градинки и паркове в кварталите. Инвестиции му трябват на този град. И децата да стоят там. А не да бягат по чужбината“, казва тя.

Някои бургазлии предлагат културни проекти. Сред тях е и музейният работник Таня Анестиева, която предлага построяването на музей, който да обедини всички експозиции на града и да представя историята на Бургас в една съвременна и впечатляваща сграда. Станислава Димова и Ивайло Петров смятат, че изграждането на аквариум или океанариум ще е начин да се привлекат туристи и културното предлагане на града да се обогати.

Други виждат необходимост от образователни институции. Атанас Атанасов предлага изграждането на университет в Бургас, като обяснява, че „губим хиляди читави млади хора“, които напускат града, вместо да бъдат задържани с нови образователни възможности.

Идеята за подземен паркинг също е популярна. Маринела Терзийска и Илияна Дилкова предлагат изграждането на многоетажен подземен паркинг, над който да се създаде парк с пейки и детска площадка. Тони Бюкова също подкрепя тази идея, като подчертава, че в центъра на града липсват достатъчно паркоместа.

Комбинирани решения също се предлагат от гражданите. Дитка Джаксън вижда мястото като възможност за изграждане на многоетажна сграда със забавления като кино и боулинг, а отгоре – атрактивен детски парк и зелена градина. Мирела Алетчич призовава да се избегне строителството на „луксозни кооперации“, а вместо това да се направи „нещо свежо, като парк, градина, детски кът“.

С активното си участие като коментатори бургазлии показват, че бъдещето на „Дупката“ е от голямо значение за тях и предлагат разнообразни идеи, които могат да облагородят центъра на града и да създадат привлекателни пространства за гражданите и туристите.

Паралелно с публикацията на кмета Димитър Николов, Община Бургас проведе анкета сред жителите и гостите на града в периода 8 – 17 август, в която всеки имаше възможността да даде своето предложение за бъдещето на терена – какво да се изгради на неговото място и как да изглежда това пространство в центъра. Получени са над 2800 уникални отговора.

„Те ще бъдат анализирани обстойно от експерти и ще се прецени кои са най-удачните варианти за развитието на това пространство. Сред мненията на гражданите фигурират исканията да има площад, места за отдих, озеленени площи, атракциони и други. Преди да се пристъпи към следваща стъпка, плановете на администрацията за облагородяване на мястото ще бъдат подложени на обществено обсъждане“, увериха от администрацията на Николов.

Над 85% от анкетираните са отговорили, че на мястото искат да има: Парк / Екопарк / Воден парк / Ботаническа градина - озеленяване с местни растителни видове, детски и спортни площадки, водни обекти и ефекти, информация за биоразнообразието на региона, както и алея със скулптури на видни личности и исторически събития; Културен център – Музей; Галерия за съвременно изкуство; Пространство за създаване на изкуство; Концертна зала, Открито кино; Университет / Научно-изследователски център / Център за продължаващо обучение – обхващащ пълните процеси на висше образование, допълнително обучение и преквалификация, научни изследвания и внедряване на нови технологии.

В останалите 15% влизат идеи като: Пространство за културни индустрии, включително представяне на автентични местни занаяти; Бизнес център / Технологичен хъб – покриване на цялостния процес от създаване на идея, нейното разработване, тестване и пускане на пазара; Атракцион / Увеселителен детски парк; Търговски център; Спортна зала.

„Важно е да се отбележи, че пространството и част от идеите позволяват съчетание. Предвид обществените функции на поземления имот, ще бъдат изградени също места за паркиране на велосипеди и автомобили“, посочват от Община Бургас.

 

Експертите говорят

 

През март 2023-а в Бургас се проведе важна дискусия относно бъдещето на така наречената „Дупка“ на площад „Тройката“. Събитието бе организирано от Гражданска платформа „Посока Бургас“ с председател арх. Емил Бурулянов. На дискусията присъстваха урбанисти, архитекти, преподаватели и експерти от различни области, които обсъдиха как този ключов, но неизползван терен в центъра на града да бъде превърнат в модерно и полезно пространство за местната общност и туристите.

Един от основните акценти в дискусията беше нуждата от дългосрочна стратегия за развитието на „Дупката“. Архитектите и експертите предложиха множество идеи, сред които градски парк с фонтани, културен център или зона за развлекателни и образователни дейности. Заместник-ректорът на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Сотир Сотиров, предложи идеята за създаване на техномеджикленд – иновативно пространство по модел на този в София, което да отговаря на съвременните цифрови нужди и да привлича млади хора.

На срещата през март 2023-а експертите обсъдиха различни подходи за подобряване на пространството около площад „Тройката“ и „Дупката“ в Бургас. Арх. Костадин Христов от Съюза на архитектите в града подчерта нуждата от нови пешеходни маршрути. Той предложи да се развие културен маршрут, който започва от Операта, преминава през храм „Св. св. Кирил и Методий“ и стига до Летния театър, като тази връзка ще подобри пешеходната комуникация към Морската градина. Христов също така предложи ул. „Васил Левски“ да стане еднопосочна или изцяло пешеходна зона с велоалея, което би улеснило комуникацията в центъра на града.

Арх. Събин Попов на свой ред сметна, че може Агенцията по вписванията да се премести в нова сграда на северната част на площад „Тройката“, а старата сграда, която е паметник на културата, да бъде превърната в културен център. Това, по думите му, би създало ново културно пространство в сърцето на града, но той също така подчерта нуждата от зелени площи около площада за по-добър баланс между урбанизация и природа.

Проучване на ученици от Немска гимназия и Фондация „Биоразнообразие“ показа, че

 

„Дупката“ в Бургас е еволюирала в своеобразна градска джунгла,

 

приютила 220 вида организми, включително дървета, храсти, водни кончета, птици и котки. Въпреки това, изследователите не настояха „Дупката“ да остане напълно незасегната, а предложиха тя да бъде интегрирана в бъдеща зелена площ, запазвайки екосистемата, която е възникнала там естествено.

„Община Бургас продължава активно процеса по намиране на уникални функции за територията и чрез други подходи. До момента задачата е разработвана от няколко групи млади хора от България и чужбина – студенти, докторанти, постдокторанти и научни изследователи в различни сфери, сред които: урбанизъм, ландшафтна архитектура, архитектура, география, биология, екология, история, право, информационни технологии и други. Техните идеи предстои да бъдат споделени с обществеността. В последващите етапи ще бъде предоставена възможност за активно включване на утвърдени експерти от разнообразни професионални направления“, завършват в отговора си от администрацията.

 

Млад архитект с интересно предложение

 

Проект за облагородяване на това пространство беше предложен още през 2018 г., когато младият бургаски архитект Трифон Пеев разработи концепция за трансформацията на „Дупката“ в Център за култура, изкуства и дебати. Този проект, който беше дипломната работа на архитекта и му донесе отлична оценка, той подари на Община Бургас.

В него Пеев акцентира върху хармонията между природата и градската среда, като предложи изграждането на полуподземна сграда с озеленен покрив, която да съчетава както функционални пространства за културни събития, така и зелени зони за отдих. Проектът включва амфитеатрална зона, зелени пространства, които могат да се използват за лятно кино, и зали за представления, дебати и изложби. Архитектът вижда мястото като „идеално за срещи, дискусии и културни изяви“, което ще обогати живота на бургазлии и ще служи като център за културна дейност.

Предложението на Пеев включва и библиотека, киносалон, зала за дебати, както и подземен паркинг със 146 места. Централният вход на сградата ще се намира на нивото на зелената площ, което ще създава усещането, че посетителите влизат в подземно пространство. От покрива на сградата се открива и нова гледка към площад „Тройката“, което би добавило допълнителна стойност за гражданите и гостите на града.

Дали и този проект ще попадне в бъдещите обществени обсъждания предстои да разберем.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Цончо Ганев: „Възраждане“ е единственият гарант за мир
  16.10.2024 10:18      

Опасността от разрастване на военните конфликти в Украйна и в Близкия Изток и въвличането и на Бъ